Budou muset české banky vrátit státní pomoc?

24.10.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podle středečního vydání Financial Times existuje riziko, že po vstupu do Evropské unie by musely české banky, které v minulých letech získaly státní pomoc, část peněz vrátit.

Evropská komise hodlá zatlačit na českou vládu, aby postupně zrušila záruky, které dala největším českým bankám. Důvodem šetření státní pomoci bankám je legislativa EU, která zakazuje veřejnou podporu soukromým firmám. Komise má obavy, že banky využívají výhod, které by nemusely odpovídat pravidlům Evropské unie.

Stát (ministerstvo financí, ČNB a Úřad na ochranu hospodářské soutěže) spolu s bankami (ČS, ČSOB, KB a GE Capital) připravují restrukturalizační plány, které budou zdůvodňovat státní pomoc a její využití. Tyto plány poté posoudí Úřad na ochranu hospodářské soutěže, který se však ke státní pomoci v případě bank již vyjadřoval (s kladným stanoviskem). Na přelomu tohoto a příštího roku by měly být plány předány Evropské komisi. V případě ČS a KB již byly potřebné dokumenty předány. Evropská komise musí rozhodnout do května 2004, tzn. před vstupem ČR do EU.

Podle názoru společnosti Atlantik FT je pravděpodobnost, že by české banky musely vracet státní pomoc poměrně malá a to z několika důvodů:

  • Úřad na ochranu hospodářské soutěže prošetřoval poskytnutou státní pomoc a neshledal žádné překážky.
  • Jednotlivé banky ani jejich auditoři podle všech dostupných informací nepovažují riziko vrácení pomoci za významné, protože jej nezmiňují a nevytvářejí (nebo v případě auditorů nevyžadují) tvorbu rezerv.
  • Evropská komise si musí být vědoma, že případné neschválení státní pomoci a požadavek vrácení (i části) podpory by výrazně destabilizoval český bankovní a finanční systém, čemuž je nutno zabránit (tento faktor byl také hlavním důvodem poskytnuté podpory ze strany českého státu).
  • v české legislativě platí zákaz veřejné podpory pro soukromé subjekty od roku 2000, ale většina státní pomoci byla poskytnuta před tímto datem (s výjimkou kauzy IPB)

Česká vláda poskytla v devadesátých letech na záchranu bank přes půl bilionu korun. Většinu z těchto peněz ale vláda využila až na konci devadesátých let, kdy revitalizovala největší tři banky a pak je prodala zahraničním společnostem. Ministr financí Bohuslav Sobotka nepředpokládá změnu postoje české vlády. "Nemáme v úmyslu měnit podmínky, za kterých došlo k privatizaci bankovního sektoru. Budeme hájit tuto pozici u Evropské komise".

Evropská komise musí do května rozhodnout, jak se státními zárukami českému bankovnímu sektoru naloží. Pokud by se bankám nařídila, aby pomoc vrátily státu, celý český bankovní trh by se ocitl v ohrožení.

Zdroj: Atlantik FT, ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ