HVB Bank CZ meziročně zvýšila zisk

05.11.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


HVB Bank Czech Republic a. s. (dále HVB Bank CZ) vytvořila za tři čtvrtletí roku 2003 podle mezinárodních účetních standardů zisk po zdanění ve výši 836 mil. Kč.

Výsledky za tři čtvrtletí 2003 dle IAS:

  • Zisk po zdanění vzrostl o 7 % na 836 milionů Kč.
  • Výnosnost vlastního kapitálu po zdanění se zvýšila z 9,0% na 10,1% .
  • Výnosnost aktiv po zdanění se zvýšila z 0,8% na 0,9%.
  • Čistý úrokový výnos po čisté tvorbě opravných položek a rezerv na ztráty z úvěrů vzrostl o 0,5%.
  • Poměr čistých neúrokových výnosů k celkovým výnosům vzrostl z 37,8% na 43,2%.
  • Všeobecné provozní náklady poklesly o 5%. 
  • Úvěrové portfolio nadále zvyšuje svoji kvalitu - nárůst standardních úvěrů o 16%, objem klasifikovaných pohledávek nezměněn.

HVB Bank Czech Republic a. s. (dále HVB Bank CZ) vytvořila za tři čtvrtletí roku 2003 podle mezinárodních účetních standardů zisk po zdanění ve výši 836 mil. Kč. Nárůst čistého zisku o 8% dle IAS byl v porovnání s výsledkem srovnatelného období předchozího roku (468 mil. Kč) pozitivně ovlivněn zejména zvýšením čistých neúrokových výnosů, snížením všeobecných provozních nákladů a poklesem tvorby opravných položek a rezerv na ztráty z úvěrů a daňových nákladů. Snížení čistých úrokových výnosů oproti prvnímu pololetí loňského roku je způsobováno přetrvávajícím meziročním poklesem tržních úrokových sazeb. Toto snížení čistých úrokových výnosů však bylo více než kompenzováno nižší tvorbou opravných položek a rezerv na ztráty z úvěrů, a proto čistý úrokový výnos po čisté tvorbě těchto opravných položek a rezerv naopak vykázal meziroční nárůst o 0,5%.

Současně se zlepšily některé hlavní poměrové ukazatele efektivnosti banky: výnosnost vlastního kapitálu po zdanění vzrostla z 9,0% na 10,1%, výnosnost aktiv po zdanění narostla z 0,8% na 0,9% a poměr čistých neúrokových výnosů k celkovým výnosům z běžné činnosti se zlepšil z 37,8% na 43,2%. Banka nadále udržuje bezpečnou výši kapitálové přiměřenosti přesahující 14%.

Výsledky HVB Bank CZ za první tři čtvrtletí letošního roku dle CAS rovněž vykazují meziroční zlepšení. Zisk po zdanění ve výši 1 358 mil. Kč přesahuje loňský srovnatelný výsledek 1 246 mil. Kč o téměř 9%.

Úvěrové portfolio banky zůstává při vzrůstající kvalitě nadále vhodně diverzifikováno, objem standardních úvěrů klientům vzrostl o 16,2% při nezměněném objemu klasifikovaných pohledávek. Tento pozitivní vývoj umožnil bance tvořit na úvěrové portfolio během letošních tři čtvrtletí pouze 141 mil. Kč opravných položek, tj. o 43% méně než za stejné období loni.

S velikostí bilanční sumy přesahující 130 mld. Kč je HVB Bank CZ čtvrtou největší bankou v České republice s potenciálem dalšího růstu vycházejícího zejména z dostatečné kapitálové základny.

HVB Bank CZ je dceřinou společností rakouské Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), která je v rámci skupiny HVB Group odpovědná za trhy ve střední a východní Evropě. BA-CA provozuje vedoucí bankovní síť ve střední a východní Evropě s 900 pobočkami v 11 zemích, s 19 000 zaměstnanci a 3,8 miliony klientů. 

Zdroj: HVB Bank CZ

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ