KB: zisk 6 160 milionů Kč

07.11.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl zisk Komerční banky před daní z příjmů meziročně o 14 % a banka podle Mezinárodních standardů vykázala nekonsolidovaný čistý zisk 6,2 miliardy Kč.

Tento výsledek byl ovlivněn především následujícími faktory:

  • Mírný pokles čistých provozních výnosů
    KB vytvořila čisté provozní výnosy ve výši 16 564 milionů Kč, což představuje meziroční pokles o 3,6 %. Pokles čistých úrokových výnosů o 6,4 % odráží prostředí klesajících úrokových sazeb v České republice a byl částečně vyrovnán růstem čistých poplatků a provizí (+ 4,5 %). Poplatky a provize vzrostly především díky poplatkům za úvěrovou administrativu a vedení účtů.
  • Výrazné snížení provozních nákladů
    Celkové provozní náklady meziročně poklesly o 12,6 % na 8 505 milionů Kč. Tento vývoj odráží především pokles personálních a restrukturalizačních nákladů.
  • Nízká tvorba opravných položek a rezerv a čistý zisk z prodeje dceřiných a přidružených společností
    Tvorba rezerv na ztráty z úvěrů a investic a čistý zisk z prodeje dceřiných a přidružených společností ve výši 737 milionů Kč je důsledkem velmi nízkých rizikových nákladů spojených s úvěrovým portfoliem a zisku z prodeje dceřiných společností realizovaných ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

Celková aktiva Komerční banky vzrostla o 1,0 % oproti konci roku 2002 a ke konci září 2003 dosáhla 444,0 miliardy Kč. Čisté úvěry klientům ve výši 121,4 miliard Kč zůstaly na srovnatelné úrovni (+ 0,2 %) s koncem roku 2002. Klientské vklady činily 353,0 miliard Kč a oproti konci roku 2002 vzrostly o 3,5 %.
 
Konsolidovaný čistý zisk za prvních devět měsíců roku 2003 dosáhl podle Mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví 5 527 mil. Kč. Rozdíl mezi nekonsolidovaným a konsolidovaným ziskem je způsoben odlišným účtováním vyřazení společnosti z konsolidačního celku.
 
Hlavní obchodní výsledky:

Komerční banka meziročně zvýšila počet klientů o 39 tisíc a na konci září tak poskytovala služby 1,29 miliónu klientů.
 
Obdobně jako celkový počet klientů vzrostl i počet klientů využívajících služeb přímého bankovnictví. V současnosti banka obsluhuje prostřednictvím přímého bankovnictví 567 tisíc klientů, což představuje 44 % z celkového počtů klientů banky.
 
Komerční banka se rovněž zaměřuje na restrukturalizaci své prodejní sítě. Od počátku roku 2003 banka otevřela 6 nových poboček a to především v Praze a Brně.
 
V průběhu prvních devíti měsíců tohoto roku banka vykázala dynamický nárůst u  prodaných produktů, realizovaných transakcí a úvěrů poskytnutých individuálním klientům.

  • Počet aktivních produktových balíčků v segmentu Občané výrazně vzrostl. V současné době téměř každý druhý klient z tohoto segmentu využívá některý z nabízených balíčků
  • Počet produktů v segmentu Malé firmy a podnikatelé (balíčky Efekt, Komfort, Excelent a úvěrový produkt Profi úvěr) se za poslední tři měsíce více než zdvojnásobil. 
  • Počet nově poskytnutých hypotečních a spotřebitelských úvěrů za prvních devět měsíců roku 2003 vzrostl o 68 %, resp. o 14 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. 
  • Celkový počet transakcí provedených platebními kartami se meziročně zvýšil o 47 %.

Zdroj: KB 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ