Ceny ropy mírně stouply kvůli obavám ohledně dodávek

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně stouply, protože přetrvávající obavy ohledně dodávek převážily nad slabými ekonomickými údaji ze Spojených států.

Kolem 16:30 SEČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 18 centů na 108,07 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 22 centů na 99,75 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Investoři mají obavy ohledně dodávek ropy kvůli napětí mezi Íránem a západními zeměmi a kvůli nepokojům v Iráku, Sýrii, Bahrajnu a Kazachstánu. Podle obchodníků je nyní příliš riskantní ropu prodávat nebo sázet na pokles její ceny. Dokonce i malý výpadek v dodávkách by mohl vést k výraznému zdražení, uvedla agentura AP.

Největší obavy panují kolem Íránu, kterému kvůli jadernému programu hrozí další sankce ze strany Evropy a Spojených států. "Írán by nemusel pasivně čekat na sankce a mohl by sám uvalit embargo na své dodávky," uvedli analytici ze společnosti J.P Morgan. "Znepokojuje nás rovněž Irák, kde po odchodu amerických vojáků zřejmě roste politická nejistota," dodali.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se v listopadu zvýšily o pouhých 0,1 procenta. Analytici počítali s nárůstem o 0,3 procenta. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,07 107,89 New York - Nymex WTI únor 99,75 99,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK