Americké akcie zakončily úspěšný týden svižným růstem

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Americké akcie zakončily předvánoční týden svižným růstem a hlavní indexy posílily čtvrtý den po sobě. Trh táhly vzhůru signály oživení americké ekonomiky z útlumu a růst posílily tradiční nákupy před koncem roku. Obchodování před vánočními svátky ale zesláblo na minimum.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování posílil o 1,02 procenta na 12.294,0 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,9 procenta na 1265,33 bodu. Index trhu Nasdaq si připsal 0,74 procenta na 2618,64 bodu.

Za celý týden Dow Jones získal 3,6 procenta, S&P 3,7 procenta a Nasdaq 2,5 procenta. Širší index S&P se už dostal mírně nad úroveň počátku roku.

Dobrou náladu vyvolaly během týdne nadějné zprávy z ekonomiky, zejména z trhu práce. Dnešní údaje ukázaly slabý růst spotřebitelských výdajů a příjmů a další pokles podnikatelských investic, později to ale napravila zpráva o růstu prodeje nových rodinných domů na nejvyšší úroveň za sedm měsíců.

"Statistiky se zlepšují, což vede ke zlepšení nálady investorů a přispívá k větší sebedůvěře trhu," řekl agentuře Reuters Lawrence Glazer z bostonské firmy Mayflower Advisors. "Psychologicky je také důležité, že ke konci roku se dostáváme za celý rok do kladných čísel," dodal.

Na devizovém trhu se kurz eura vůči dolaru už téměř neměnil. Evropská měna však kvůli trvajícím obavám z dluhové krize v eurozóně zůstává pod tlakem a v nejbližších týdnech se čeká její další pokles. Investory znepokojuje zejména hrozba snižování ratingů v eurozóně.

Euro ke konci dne zůstávalo kolem 1,3040 USD a bylo asi cent nad 11měsíčním minimem z minulého týdne. Od začátku letošního roku oslabilo o zhruba 2,5 procenta.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK