Samsung získá plnou kontrolu nad společným podnikem se Sony

26.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Soul 26. prosince (ČTK) - Jihokorejská společnost Samsung Electronics koupí od japonské firmy Sony téměř poloviční podíl ve společném podniku na výrobu obrazovek z tekutých krystalů (LCD) za zhruba 1,1 bilionu wonů (19 miliard Kč). Oznámily to dnes firmy. Samsung tak získá nad podnikem plnou kontrolu.

Prodej podílu je součástí snahy společnosti Sony o snížení ztrát z televizních aktivit. Firma již v uplynulých letech prodala továrny na výrobu televizorů na Slovensku, ve Španělsku a Mexiku. Více než polovinu televizorů Sony tak nyní vyrábí smluvní dodavatelé, upozornila agentura Reuters.

Prodej podílu ve společném podniku s názvem S-LCD je podle analytiků krokem správným směrem, a to zejména pro Sony. Společný podnik vznikl v roce 2004, kdy poptávka po spotřební elektronice díky hospodářské expanzi rychle rostla. V posledních třech letech se však situace v důsledku ekonomické krize výrazně změnila.

"V reakci na tyto obtížné podmínky a ve snaze o posílení konkurenceschopnosti se obě firmy dohodly, že se přesunou k nové spolupráci v oblasti LCD obrazovek," uvedla společnost Samsung. Sony bude obrazovky od Samsungu nakupovat za tržní ceny, aniž by se se musela podílet na jejich výrobě, napsal internetový server BBC.

Společnost Samsung je největším výrobcem televizorů s plochou obrazovkou na světě a firmě Sony patří třetí příčka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK