Španělská ekonomika se podle nové vlády vrátí do recese

26.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 26. prosince (ČTK) - Španělská ekonomika se propadne zpátky do recese. Předpověděl to dnes nový ministr hospodářství Luis de Guindos. Hrubý domácí produkt se podle něj v posledním čtvrtletí letošního roku sníží o 0,2 až 0,3 procenta a klesne také v prvním čtvrtletí příštího roku. Recese je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Španělská ekonomika se začátkem loňského roku vymanila z 18měsíční recese, v současnosti se však potýká s dluhovou krizí v eurozóně a poklesem domácí i zahraniční poptávky. Většina analytiků podle agentury Reuters předpokládá, že v celém letošním roce španělská ekonomika stoupne o zhruba 0,7 procenta a v příštím o 0,2 procenta.

V letošním třetím čtvrtletí se růst španělské ekonomiky zastavil. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 21,5 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od konce roku 1996.

Španělsko se nyní snaží přesvědčit investory, že je schopno se vypořádat se svým vysokým zadlužením a že nebude potřebovat podobnou finanční pomoc jako Řecko, Irsko a Portugalsko. Země již uskutečnila rozsáhlé rozpočtové škrty a nová vláda nyní plánuje další úsporná opatření a reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK