Japonské akcie oslabily, dolar zůstává bez větších změn

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. prosince (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabily a jejich hlavní index klesl za slabé obchodní aktivity pod jednu z významnějších technických úrovní. Za celý prosinec tak indikátor zatím nevykazuje téměř žádnou změnu. Na devizových trzích zůstává dolar vůči euru i japonskému jenu v relativně úzkém pásmu, kde byl v minulých dnech.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 38,78 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,46 procenta na hodnotě 8440,56 bodu. Dostal se tak pod 25denní klouzavý průměr, který patří ke sledovaným technickým úrovním. Širší index Topix oslabil o 0,3 procenta na 724,25 bodu.

Na devizových trzích zůstává dolar k euru i japonskému jenu v pásmu, v němž se pohybuje už několik dnů. Analytici navíc tvrdí, že na tomto stavu se nyní zřejmě nic nezmění. Investoři mimo jiné vyčkávají, jak tento týden dopadne aukce italských státních dluhopisů.

"Novoroční svátky letos připadají na víkend, což znamená, že poslední obchodní den v Japonsku letos připadá na stejné datum jako v jiných zemích. Je tedy možné, že se nedočkáme žádných transakcí na poslední chvíli, když má Japonsko volno, jak to bylo v minulých letech," poznamenal hlavní analytik banky Credit Suisse Kodži Fukaja.

V době, kdy končilo obchodování na akciovém trhu v Tokiu, se dolar vůči jenu prodával za 77,93 JPY. Zůstal tak v blízkosti hranice 77,99 JPY, kde byl v pondělí. Kurz eura k dolaru se rovněž příliš nezměnil a činil 1,2945 USD. Jednotná evropská měna tak zůstává nad 11měsíčním minimem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK