Banky zmrazily švýcarské společnosti Petroplus revolvingový úvěr

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 27. prosince (ČTK) - Švýcarská petrochemická společnost Petroplus Holdings uvedla, že jí banky zmrazily revolvingový úvěr za jednu miliardu dolarů (skoro 20 miliard Kč). Firma nesdělila, co banky k jejich rozhodnutí vedlo. Petroplus provozuje pět rafinerií v západní Evropě, z toho jednu v Ingolstadtu. Podle agentury Reuters jsou rafinerie firmy normálně v provozu, firma zatím situaci podrobněji nekomentovala.

"Petroplus má v úmyslu s bankami dál jednat na urychlené obnově úvěrových linek. Zároveň vyhodnocujeme další strategické možnosti, které nám umožní udržet činnost v našem zpracovatelském a obchodním systému v Evropě," sdělil podnik. Akcie firmy na burze v Curychu po oznámení spadly asi o 40 procent a ocitly se na historickém minimu 2,06 švýcarského franku.

Nezávazné linky revolvingového úvěru jsou pro firmu nezbytné, protože jejím provozním jednotkám umožní postupně plnit splatné závazky.

"Dnešní oznámení je velmi závažné. Firmě mohou v nejhorším případě chybět peníze na zajištění běžného provozu," řekl analytik banky Vontobel Andreas Escher. "Investorům důrazně doporučujeme těmto akciím se vyhnout do té doby, než bude plně obnoveno financování," dodal.

Escher ale upozorňuje na to, že podnik má v rámci dohodnutého revolvingového úvěru závazně k dispozici asi 1,1 miliardy dolarů. Na nezávazné úvěrové linky však podnik spoléhal pro případ, že se objeví splatné závazky či další výdaje.

Petroplus v Evropské unii provozuje celkem pět rafinerií. Vedle německého Ingolstadtu je to rafinerie v britském Corytonu, v belgických Antverpách, ve francouzském Petit-Couronne a ve švýcarském Cressieru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK