Sears uzavře až 120 obchodních domů, předvánoční prodej zklamal

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americký maloobchodní řetězec Sears Holding uzavře 100 až 120 obchodních domů Kmart a Sears. Firma tak reaguje na slabý předvánoční prodej, který ji nutí snižovat náklady. Sears ve Spojených státech a Kanadě provozuje zhruba 4000 obchodů, analytici ale už delší dobu upozorňují, že Sears na konkurenci nestačí.

Firma, která má sídlo v Hoffman Estates v americkém státě Illinois, díky uzavření obchodů ušetří 140 milionů až 170 milionů dolarů (až 3,4 miliardy Kč). Umožní jí to hlavně prodej zásob. Další peníze by měl firmě přinést i prodej nemovitostí a příjem z pronájmu.

Podnik sdělil, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) sotva poloviční proti částce, kterou vydělal před rokem. Tehdy zisk EBITDA činil 933 milionů dolarů. Tržby meziročně zatím vykazují ve čtvrtém čtvrtletí pokles o 5,2 procenta.

V obchodních domech Kmart je za poklesem tržeb hlavně slabší prodej oděvů a spotřební elektroniky. Obchody Sears vidí za poklesem tržeb slabší prodej elektroniky a domácích spotřebičů.

Celkové tržby v obchodech Kmart ve čtvrtém čtvrtletí zatím vykazují meziroční pokles o 4,4 procenta. Srovnatelné tržby v obchodech Sears zatím vykazují meziroční pokles o šest procent. Tento údaj je ale podle agentury Reuters pouze za obchody v USA.

Řetězec Sears prodává celou řadu značek, včetně nástrojů Craftsman anebo spotřebičů Kenmore. Firma očekává, že v souvislosti s přeceněním některých aktiv ve čtvrtém čtvrtletí mimořádné zaúčtuje 1,6 miliardy až 1,8 miliardy dolarů (až 35,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK