Spotřebitelská důvěra v USA stoupla na osmiměsíční maximum

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v prosinci dostala na osmiměsíční maximum díky většímu optimismu Američanů ohledně situace na trhu práce. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy organizace Conference Board.

Index důvěry stoupl na 64,5 bodu z listopadových 55,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od letošního dubna. Analytici počítali s mírnějším nárůstem na 58,3 bodu. Index však zůstává pod 90 body, což je podle agentury AP úroveň, která naznačuje, že ekonomika stojí na solidních základech.

Analytici sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden uvedlo, že ekonomika USA ve třetím čtvrtletí stoupla pouze o 1,8 procenta namísto dříve odhadovaných dvou procent. Růst nicméně i po revizi zrychlil z 1,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Míra nezaměstnanosti v USA v listopadu klesla na 8,6 procenta z říjnových devíti procent. Dostala se tak na nejnižší úroveň za 2,5 roku. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 120.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK