Ceny ropy kvůli přetrvávajícímu napětí na Blízkém východě rostou

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou. Může za to přetrvávající napětí na Blízkém východě. Růst cen způsobený strachem z přerušení dodávek částečně brzdí zprávy, že dluhová krize v eurozóně by mohla snížit poptávku po ropě nejen v Evropě, ale i v dalších oblastech.

Kolem 16:40 SEČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 70 centů na 108,66 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu o 98 centů na 100,66 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Írán, který nyní čelí hrozbě dalších sankcí od Evropské unie kvůli svému jadernému programu, pohrozil uzavřením Hormúzského průlivu. Ten je branou do Perského zálivu a je jím dopravováno 40 procent světové ropy.

Není to poprvé, kdy představitelé Íránu pohrozili uzavřením průlivu kvůli hrozícím sankcím, nejnovější varování však přišlo v době, kdy rostou obavy o dodávky z Blízkého východu také kvůli nepokojům v Iráku. Sýrie navíc v sobotu oznámila, že její těžba kvůli zahraničním sankcím klesla o třetinu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,66 107,96 New York - Nymex WTI únor 100,66 99,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK