Výroba aut na Slovensku bude letos podle odhadů rekordní

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. prosince (ČTK) - Výroba automobilů na Slovensku by se v letošním roce měla vyšplhat až na rekordních 650.000 vozů. To představuje téměř čtvrtinový nárůst z loňských 522.000 vozů. Vyplývá to podle slovenského serveru hnonline.sk z nejnovějších odhadů. V Česku by měla produkce podle odhadu Sdružení automobilového průmyslu stoupnout o zhruba 9,5 procenta na přibližně 1,18 milionu vozů.

Na Slovensku působí automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroën. "Zatím to vypadá, že v první polovině příštího roku bude nárůst výroby aut pokračovat," uvedl Ľuboš Vančo z poradenské společnosti KPMG Slovensko.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) bylo Slovensko v loňském roce největším producentem automobilů v přepočtu na obyvatele v Evropské unii. Česká republika byla s nepatrným odstupem druhá.

Na Slovensku loni činila výroba 103 aut na 1000 obyvatel, zatímco v Česku to bylo 102 vozů na 1000 obyvatel. V celé EU dosahovala produkce 36 vozů na 1000 obyvatel, napsala ACEA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK