Pražská burza rostla po Vánocích pátý den v řadě

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh po vánočních svátcích rostl pátý den v řadě. Závěrečný hlavní index PX posílil o 0,87 procenta na 906,4 bodu, zejména díky růstu akcí elektrárenské společnosti ČEZ a Komerční banky. Nejvíce posílily cenné papíry tabákové firmy Philip Morris ČR a mediální skupiny CME, vyplývá z výsledků burzy.

"Pražská burza vstoupila do posledního obchodního týdne roku pozitivně naladěna. Hlavní podporou byly rostoucí akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky," uvedl Josef Kouhout z Patria Finance.

Akcie Komerční banky vzrostly o 1,65 procenta na 3319 korun. Akcie Erste Group bank stouply o mírných 0,32 procenta na 348,20 koruny. "V dnešním vystoupení šéfa Erste Bank Andrease Treichla zaznělo, že banka nehodlá vydávat nové akcie. Nově však přibyla podmínka, že ani v příštím roce nebude vyplacena akcionářům dividenda ze zisku (letos dividenda nebude kvůli ztrátě)," uvedl Kohout.

Akcie ČEZ si připsaly 1,82 procenta na 783 korun. Rosatom Overseas, jeden účastníků tendru na dostavbu Temelína dnes uvedl, že v dokumentaci firmu překvapilo, že ČEZ ještě přitvrdil finanční podmínky a požadované záruky. Je to prý jeden z nejtvrdších tendrů, který jsem měl možnost vidět. Média dále opět vytáhla spekulace o možné potřebě účasti státu na tomto projektu," upozornil Kohout.

Největší zisky dnes měly akcie Philip Morris, a to 3,06 procenta na 12.250 korun. Výrazně rovněž zdražily akcie CME se ziskem 2,52 procenta na 132,90 koruny.

"Vzhledem k tomu že na trhu nebyly žádné nové kurzotvorné zprávy, byla celková aktivita podprůměrná a ostatní zástupci pouze drželi páteční závěrečné hodnoty. Objemy obchodů také negativně ovlivnila absence londýnských obchodníků, kde je dnes svátek," dodal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK