Evropské akcie uzavřely bez větších změn

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. prosince (ČTK) - Evropské akcie uzavřely dnešní obchodování bez větších změn. Italské banky však výrazně oslabily kvůli nejistotě před čtvrteční aukcí italských státních dluhopisů.

Panevropský index FTSEurofirst 300 se podle provizorních závěrečných údajů zvýšil o 0,1 procenta na 990,64 bodu. Objem obchodů byl nízký, protože britský akciový trh byl kvůli státnímu svátku uzavřen.

Italská vláda nabídne ve čtvrtek investorům dluhopisy se splatností tři a deset let. "Výnosy u italských dluhopisů rostou, likvidita je slabá a je velmi obtížné předpovídat, co se na aukci italských dluhopisů může stát," uvedl jeden z obchodníků. "Itálie je zachvácena krizí. Dokud náklady na půjčky neklesnou, zůstane akciový trh pod tlakem," dodal.

V pátek se výnosy u desetiletých italských dluhopisů vrátily nad sedm procent. To je hranice, po jejímž překonání byly vlády Řecka, Irska a Portugalska nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Největší italská bankovní společnost UniCredit dnes oslabila o 4,8 procenta a domácí konkurent Intesa Sanpaolo klesl o 2,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK