Americké akcie v úterý zakončily bez větších změn

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý zahájily zkrácený týden bez výraznějších změn a v průběhu obchodování oscilovaly po obou stranách předchozího závěru. Objemy obchodů zůstaly kvůli vánočním svátkům velmi nízké. Na devizových trzích se příliš neměnil ani kurz eura, obchodníci většinou vyčkávali na aukci italských státních dluhopisů, která bude ve čtvrtek.

Dow Jonesův index odepsal 2,65 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,02 procenta na hodnotě 12.291,35 bodu. Naopak širší index S&P 500 v závěru obchodování 0,01 procenta odepsal a končil na 1265,43 bodu. Z klíčových indexů tak nejlépe dopadl Nasdaq Composite, který zpevnil o 0,25 procenta a uzavřel na 2625,20 bodu.

Trh si v úterý částečně vybral oddechový čas po pětidenní sérii růstu. Index S&P 500 už v průběhu pátečního obchodování smazal celoroční ztrátu a přehoupl se do zisku, částečně díky příznivým statistickým údajům. Ty potvrzují, že stav americké ekonomiky se zvolna zlepšuje, o čemž svědčí i mírně vyšší zájem o nákup nemovitostí.

"Tento týden bude dost těžké obchodovat pouze na základě technických nebo fundamentálních faktorů, protože většina velkých obchodníků si vzala volno," poznamenal hlavní analytik společnosti OptionsXpress Holdings Joseph Cusick. Dow Jonesův index má od začátku roku zisk asi 6,2 procenta, naopak Nasdaq asi jedno procento ztrácí.

Z jednotlivých titulů k sobě poutaly pozornost akcie maloobchodního řetězce Sears Holdings, které odepsaly 27,2 procenta a uzavřely na 33,38 USD. Firma v úterý oznámila, že klíčové předvánoční období se pro ni nevyvíjí tak dobře, jak očekávala, a proto uzavře 100 až 120 obchodů Kmart a Sears. Podnik čeká i horší výsledky hospodaření.

Na devizových trzích se euro vůči dolaru stále drží blízko psychologicky důležité hranice 1,30 USD, zatím se mu ji daří úspěšně držet. Obchodníci jsou ale nervózní před klíčovou čtvrteční aukcí italských státních dluhopisů s delší dobou splatnosti. Řím bude chtít prodat až 8,5 miliardy eur. Jedna aukce se bude konat už dnes, prodávat se ale budou jen krátkodobé papíry, což pro trh není tak důležité.

Euro k dolaru zpevnilo o méně než 0,1 procenta na 1,3067 USD, ve výraznějším růstu euru brání technické faktory. Dnes totiž končí platnost některých opčních kontraktů, které mají stanovený kurz 1,31 USD. Dolar k japonskému jenu odepsal 0,1 procenta na 77,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK