Japonské akcie mírně oslabily, euro bez větších změn

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na úterní pokles a jejich hlavní indikátor si připsal další mírnou ztrátu. V propadu pokračují akcie společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO), která provozuje jadernou elektrárnu Fukušima. Na devizových trzích se kurzy eura a dalších klíčových měn příliš nehýbaly a investoři nervózně vyčkávali na čtvrteční aukci italských státních dluhopisů.

Index Nikkei 225 odepsal 16,94 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,2 procenta na hodnotě 8423,62 bodu. Zůstává přitom v pásmu, které je klíčové z hlediska technické analýzy. Širší index Topix oslabil o 0,39 procenta na 721,45 bodu.

Akcie TEPCO odepsaly 11,9 procenta a dostaly se na 186 jenů. Ještě před čtyřmi lety stály více než 4000 jenů. Rychlý sestup akcie zahájily po březnové havárii v elektrárně Fukušima, kterou poničilo silné zemětřesení v kombinaci s přílivovou vlnou. Firma nemá peníze na výplatu odškodného a hrozí jí zestátnění. V úterý ministr obchodu Jukio Edano jednal s vedením podniku o dalších možnostech.

Na devizových trzích se euro k dolaru a dalším klíčovým světovým měnám příliš nehýbalo. Z části je to dáno velmi nízkými objemy obchodů mezi svátky, částečně vyčkávací taktikou před čtvrteční aukcí italských státních dluhopisů, v níž bude Řím chtít prodat papíry až za 8,5 miliardy eur. Jedna aukce se uskuteční už dnes, bude se ale týkat pouze krátkodobých papírů, čehož si trhy příliš nevšímají.

V době, kdy končilo obchodování na akciové burze, se euro vůči dolaru na devizových trzích prodávalo v kurzu 1,3068 USD. To je za celý den pouze nepatrná změna. Dolar k japonskému jenu osciloval kolem 77,81 JPY, zatímco takzvaný dolarový index se pohyboval kolem 79,802 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK