Deflace v Japonsku se prohloubila na -0,2 procenta

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Japonsko se stále potýká s deflačním vývojem, který se v listopadu ještě prohloubil. Ceny pro spotřebitele meziročně klesly o 0,2 procenta, zatímco v říjnu jejich pokles činil 0,1 procenta. Oznámilo to japonské ministerstvo vnitra. Proti říjnu se ceny nezměnily, o měsíc dříve ceny o 0,1 procenta klesly.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a potravin, také zůstává záporná. Meziročně se ceny snížily o 1,1 procenta, v říjnu pak o 1,0 procenta. Během listopadu takto definované ceny klesly o 0,2 procenta a v říjnu o 0,4 procenta.

Japonci sledují vývoj inflace velmi podrobně a uvádějí celkem tři údaje, které se od sebe liší. Na rozdíl od jádrové inflace, jejíž součástí nejsou ceny potravin a energií, základní údaj obsahuje i ceny pohonných hmot, ale už ne kolísavé ceny čerstvého ovoce, zeleniny a plodů moře.

Třetím ukazatelem inflace je kompletní cenový index. Podle něj ceny v listopadu meziročně klesly o 0,5 procenta po říjnovém poklesu v rozsahu 0,2 procenta. Meziměsíčně ceny klesly o 0,2 procenta, zatímco v říjnu se o 0,1 procenta zvýšily.

Ekonomové u inflace nejvíce sledují její základní ukazatel. Zmíněný meziroční pokles cen o 0,2 procenta v základním měřítku inflace je v souladu s průměrnými odhady analytiků.

Zvláštní pozornost se věnuje vývoji cenové hladiny v metropolitní oblasti Tokia, tedy v hlavním městě a jeho širším okolí. Údaje tam bývají k dispozici s určitým předstihem, takže inflace v Tokiu slouží jako náhled budoucího vývoje cen ve zbytku země. Zatímco dnešní data o vývoji inflace jsou za listopad, pro metropolitní oblast Tokia už jsou to předběžná data za prosinec.

Meziročně se ceny v Tokiu v prosinci snížily o 0,3 procenta proti poklesu o 0,5 procenta v listopadu. To je trochu příznivější výsledek než se čekalo, protože analytici počítali s poklesem o 0,4 procenta. Meziměsíčně ceny o 0,1 procenta vzrostly, zatímco v listopadu se o 0,2 procenta snížily. Inflace cenového jádra meziročně vykazuje pokles o 1,1 procenta proti poklesu o 1,2 procenta v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK