Ekonomika příští rok poroste velmi málo, vyloučen není ani pokles

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Tuzemská ekonomika by měla podle odhadů finančních institucí v příštím roce vykázat růst maximálně několik desetin procenta. Někteří ekonomové ale očekávají pokles ekonomiky, a to i o více než jedno procento. Důvodem zhoršeného vývoje jsou podle analytiků především dluhové problémy zemí eurozóny a oslabení zahraniční poptávky. Letos by měla ekonomika podle odhadů růst do dvou procent.

V posledním čtvrtletí tohoto roku a v prvním čtvrtletí roku příštího by měl hrubý domácí produkt ČR podle hlavního ekonoma Citibank Jaromíra Šindela dokonce klesnout. Důvodem zpomalení tuzemského hospodářství je pokles zahraniční poptávky.

"V současnosti je už ekonomika eurozóny i ČR v recesi, očekáváme, že tato recese potrvá tři čtvrtletí a pak se ekonomika stabilizuje a začne mírně oživovat," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík s tím, že pokles HDP v eurozóně dosáhne jednoho procenta. Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta.

"Je nerozumné očekávat, že Česko v dalších měsících nezpomalí," uvedl i analytik České spořitelny Martin Lobotka. Pokles zpracovatelského průmyslu očekává za celý rok 2012 o procento s rizikem ještě většího poklesu. Český průmysl nyní drží nad vodou jenom zahraniční objednávky, což vzhledem k situaci v eurozóně není podle něj nijak povzbudivé zjištění.

"Zejména pokud se nebude dařit německé ekonomice, nemůžeme čekat růst ani v Česku," uvedl i řídící partner PwC v ČR Jiří Moser. Vliv může mít podle něj i zpomalení čínské ekonomiky. "Mírné zpomalení čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí naznačuje, že ani největší ekonomika světa není vůči krizi imunní a její ochlazení negativně ovlivní i její evropské dodavatele," upozornil.

Inflace i přes růst v příštím roce ke třem procentům by podle analytiků neměla být problémem. Ceny stoupnout kvůli zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent. Ministerstvo financí například očekává, že tento krok zvýší inflaci o 1,1 procentního bodu. V roce 2013 by se ovšem měla inflace podle odhadů vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky.

Někteří analytici rovněž vypracovali alternativní scénáře vývoje ekonomiky, které počítají například s rozpadem eurozóny nebo výrazným ekonomickým propadem zemí platících eurem. V takovém případě nevylučují někteří pokles ekonomiky o více než osm procent. Zatím nejvíce ekonomika klesla v novodobé historii o 4,7 procenta, a to v roce 2009 kvůli celosvětové hospodářské krizi.

Z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí ale vyplývá, že česká ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta. Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. ČNB ale vypracovala i alternativní scénář vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika příští rok podle ČNB klesla o 0,4 procenta. Podle ministerstva financí by měla v roce 2012 stoupnout o procento.

Odhad vývoje HDP:

Instituce 2012 Česká spořitelna - 0,4 % Patria Finance + 0,3 % UniCredit Bank + 0,9 % Raiffesenbank - 1,2 % Komerční banka + 0,2 % Citibank 0 %

Zdroj: Finanční instituce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK