Ceny ropy po zmírnění obav o dodávky z Íránu klesají

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes navzdory obavám o dodávky z Íránu klesají, protože Saúdská Arábie spolu s dalšími zeměmi slíbila vyrovnat případný výpadek dodávek ropy. Trhy také začínají považovat hrozby Íránu spíše jen za plané řeči, než za skutečné nebezpečí. Objem obchodování je před koncem roku nízký.

Kolem 16:00 SEČ se cena severomořské ropy Brent snížila o 67 centů na 108,60 dolaru za barel. V předchozích šesti seancích cena ropy naopak rostla. Americká lehká ropa WTI zlevnila ve stejnou dobu o 66 centů na 100,68 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Írán již v úterý pohrozil uzavřením Hormúzského průlivu, pokud západní země vyhlásí embargo na íránskou ropu kvůli jadernému programu. Průliv je branou do Perského zálivu a je jím dopravováno 40 procent světové ropy. Někteří analytici se však domnívají, že hrozba není skutečným nebezpečím, že je to od Íránu pouze póza. Zástupce ministerstva ropného průmyslu Saúdské Arábie dnes navíc přislíbil, že jeho země i další producenti v regionu případně vyrovnají výpadek íránské ropy, pokud to bude nutné.

Ceny ropy by v dalších dnech mohly podpořit zprávy o týdenním vývoji zásob v USA. Analytici očekávají, že zásoby již sedmý týden za sebou klesly, protože rafinerie odkládají dovoz, aby neměly vysoké zásoby před koncem roku kvůli daním.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,60 109,27 New York - Nymex WTI únor 100,68 101,34

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK