Euro dnes při nízkém objemu obchodů klesá

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. prosince (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích oslabuje. Trhy nyní čekají, jak dopadne čtvrteční aukce dlouhodobých státních dluhopisů Itálie. Při dnešní aukci krátkodobých dluhopisů sice úroky klesly, avšak euru se nepodařilo vytěžit z této příznivé zprávy kvůli nízkému objemu obchodů.

V 17:35 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 1,06 procenta na 1,2929 USD. Od počátku letošního roku euro k dolaru ztratilo 2,5 procenta. Vůči jenu euro oslabilo o 0,88 procenta na 100,81 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,22 procenta na 77,97 JPY, napsala agentura Reuters.

Itálie dnes prodala dvouleté dluhopisy, za které získala 1,7 miliardy eur (43,7 miliardy korun). Průměrný výnos těchto papírů klesl na 4,85 procenta, což je výrazně méně než v předchozí aukci. Ta byla před měsícem a průměrný výnos tehdy dosáhl 7,8 procenta. Ve čtvrtek se Itálie chystá nabídnout tříleté a desetileté dluhopisy.

"Dnešek byl dobrou předzvěstí toho, co se může stát zítra," uvedl manažer Federated Investors Ihab Salib. Varoval však, že aukce je pouze jedním krokem ke zmírnění dluhové krize v eurozóně, která ničí trhy již dva roky.

Obchodníci dodávají, že objem obchodování je velmi nízký kvůli svátkům před koncem roku. Investoři jsou také nervózní a nízký objem obchodů by mohl zhoršit výkyvy na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK