Americké akcie ztrácejí, trh čeká na nový rok

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes zahájily poklesem a objem obchodování zůstává výrazně pod průměrnou úrovní. Investoři po dnech růstu přerušili nákupy a čekají, jakým směrem se trh vydá v novém roce. Během dne přitom převážily spíše pesimistické vyhlídky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index klesl o jedno procento na 12.165 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 ztrácel 1,1 procenta a stejným tempem oslaboval index technologického trhu Nasdaq, který byl kolem 2596 bodů.

Trh zastavil růst už v úterý a vybírá si oddech po předchozím úspěšném týdnu, kdy indexy vzrostly o 2,5 až 3,7 procenta. Index S&P 500 v pátek smazal celoroční ztrátu a přehoupl se do zisku. Investory povzbudily příznivé statistické údaje, které potvrzují, že stav americké ekonomiky se zlepšuje.

Trh bude podle analytiků bezcílně kolísat i v příštích dnech, protože až do ledna nejsou na programu žádné makroekonomické statistiky ani čtvrtletní zprávy významných firem. Náladu dnes jen dočasně podpořila úspěšná aukce italských dluhopisů, jejichž výnos výrazně klesl. Negativní vliv mají naopak rostoucí úložky evropských bank na bezpečných účtech u Evropské centrální banky. Evropské akcie dnes rovněž oslabily.

"Pokles (italských) výnosů byl sice výrazný, k posílení trhu ale nestačil," řekl agentuře Reuters Neal Neilinger z investiční společnosti Aladdin Capital. "Nacházíme se v klidném období a kvůli tomu (italské aukci) nikdo na Evropu názor nezmění," dodal.

Finanční instituce v eurozóně si v úterý na účtech u Evropské centrální banky (ECB) uložily jednodenní vklady v novém rekordním objemu 452 miliard eur. Nejnovější data svědčí o tom, že v evropském bankovním systému přetrvává silné napětí a mezibankovní trh nefunguje, přestože ECB minulý týden poskytla bankám levné úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK