Cena zlata klesla o dvě procenta na minimum za tři měsíce

28.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Cena zlata dnes klesla o zhruba dvě procenta na minimum za tři měsíce a ještě silnější propady zaznamenaly ostatní drahé kovy. Zlato srazil růst dolaru vůči euru spolu s propady amerických akcií a cen dalších komodit.

Zlato na promptním trhu oslabilo po 19. hodině SEČ o 1,9 procenta na 1562,24 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu). Pod hranici 1600 dolarů se jeho cena propadla před dvěma týdny a za celý prosinec ztrácí asi devět procent. Od počátku roku však má zlato stále ještě asi deset procent k dobru.

Zlato stejně jako jiné komodity oslabuje růst kurzu dolaru vůči euru, které podkopává pokračující dluhová krize v eurozóně. Dolar dne vůči posílil na nové minimum za 11 měsíců, což oslabilo i ceny ropy a dalších komodit. Nepříznivou náladu vůči zlatu zesílil i pokles amerických akcií.

Zlato s přestávkami klesá od počátku září, kdy jeho cena vystoupila na rekordní maximum 1920,30 USD. Žlutý kov není schopen těžit z vysoké averze investorů k riziku, protože v důsledku dluhové krize v eurozóně vládne na peněžním trhu nedostatek likvidity a investoři jsou nuceni prodávat zlato, aby kryli ztráty jiných aktiv.

Prudce dnes klesaly i ceny dalších drahých kovů. Stříbro se propadlo o 4,5 procenta na 27,37 dolaru za troyskou unci a od počátku roku ztrácí 11 procent. Platina klesla o v více než tři procenta a palladium oslabilo o 2,.6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK