Pražská burza oslabila, z velkých emisí se dařilo jen Erste

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne oslabila. Hlavní index PX skončil níže o 0,82 procenta na 894,4 bodu. Burzu táhly dolů především akcie telekomunikačního operátora Telefónica, Komerční banky a energetické skupiny ČEZ. Dařilo se naopak Erste Bank, výrazné zisky si připsala technologická KIT digital a developer Orco.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance se trh propadl především v poslední hodině obchodování bez jasného konkrétního důvodu. "Stejná situace ale byla k vidění i ve zbytku evropského regionu, který začal ztrácet po datech ze zámoří z oblasti trhu práce, která byla pozitivním překvapením," poznamenal. Negativní zprávou ve středoevropském regionu bylo snížení ratingu Maďarska agenturou Fitch do neinvestičního pásma, dodal.

V Praze nejvýrazněji propadla Telefónica, jejíž cenné papíry odepsaly 3,33 procenta na 377 korun. Se ztrátou 2,29 procenta na 3243 Kč následovaly akcie Komerční banky a těžební NWR, která zlevnila o téměř dvě procenta na 139,50 Kč.

Pod celodenním prodejních tlakem se obchodovaly akcie ČEZ, které seanci zakončily o 1,14 procenta níže na 769,60 Kč. Mluvčí Ladislav Kříž uvedl, že firma letos nejspíše vyčlení aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie do nového samostatného subjektu a minoritní podíl v něm nabídne investorům.

Zcela nelogicky se dnes podle Kohouta obchodovala rakouská Erste. Té chyběly impulsy z primárního trhu ve Vídni, který byl z důvodu svátku uzavřen. Cenné papíry Erste Bank posílily o 2,17 procenta na 334 korun.

Nejvýraznější zisky, a to 7,22 procenta na 182 korun, si připsala KIT digital. Společnost dnes oznámila, že plánuje přesunout obchodování svých akcií z pražské burzy na trh v Londýně a že loni zvýšila ziskovost o 30 procent a splnila plánované cíle. V kontrastu k odchodu KIT digital z pražské burzy páteční odpoledne přineslo zprávu, že novým titulem by se měl stát Mountfield. Developer Orco posílil o 4,71 procenta na 89 korun.

Objem obchodů byl nízký, v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se uskutečnily transakce za více než 776 milionů korun. Podle Kohouta to lze připisovat i uzavřeným okolním trhům v Rakousku, Polsku a na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK