Vánoční dárky na kreditku

27.11.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Je konec listopadu, první adventní neděle před námi a Vánoce už klepou na dveře. V očích dětí se začínají objevovat jiskřičky v očekávání krásných dárečků, ale rodičům to začíná trochu nahánět strach. Jak jim udělat radost, když peníze chybí?

"Po roce Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé" zpívá se ve známé vánoční písni. Spoustě lidí však do zpěvu zrovna moc není. Předvánoční období bývá v dnešní době hlavně ve znamení spěchu, shonu a nervozity. Jak jen všechno stihnout? Kde sehnat dárky pro své nejbližší? Ti, kteří už od léta nakupují a shromažďují dárečky na Vánoce jsou dnes ve výhodě. Na ty ostatní teprve výběr a nákup dárků čeká. Také patříte spíše do této druhé skupiny? A navíc právě teď moc peněz nemáte?

Velice jednoduchým a pohodlným způsobem, jak si půjčit peníze na vánoční dárky je kreditní karta. Je to téměř čertovský vynález. Prostě vstoupíte do obchodu bez koruny v kapse, dokonce ani na svém účtu nemusíte peníze a přesto můžete v klidu nakupovat. Stačí jen u pokladny vytáhnout kreditní kartu.

Jak přesně kreditky fungují? V okamžiku kdy takovou kartou zaplatíte čerpáte úvěr. U různých karet máte různě dlouhé tzv. bezúročné období. Pokud celý úvěr splatíte do konce tohoto období neplatíte ani korunu navíc. Pak se začne nesplacená část úvěru úročit. Proto je potřeba vědět jak dlouhé je bezúročné období vaší kreditní karty a jakou máte stanovenou úrokovou sazbu z čerpaného úvěru.

Její největší negativní stránkou je vysoký úrok. Kreditní kartu by si rozhodně neměli pořizovat ti, kteří se snaží co nejvíce ušetřit. Nenaleťte na reklamní kampaně bank, že nebudete platit žádné úroky. Pravda to sice je, ale jen částečná. Pokud svůj dluh splatíte do určité doby (bezúročné období - zpravidla 45 - 50 dní) nezaplatíte o nic víc, než jste si půjčili. Ale když jej splatit nestihnete, budete se vy i vaše peněženka divit. Úvěr totiž bývá nezřídka úročen sazbou 20 - 26 % ročně! (viz. tabulka níže)

Proč ale nevyužít raději klasický, třeba spotřebitelský úvěr a proč čerpat do mínusu kartou? Vždyť úvěr z kreditní karty je dražší než u klasických spotřebitelských úvěrů a navíc za kreditní kartu zaplatíme dost vysoký roční poplatek. Úvěry na kreditní kartě mají ale mnoho jiných výhod. A to především jednoduchost čerpání. Není potřeba vyplňovat žádost a čekat na potvrzení, automatické a v podstatě nekonečné obnovování úvěru atd. Běhat neustále do banky a žádat o úvěr není vždy zrovna příjemné. A kreditní karta je velice elegantním řešením k překonání krátkodobých finančních výpadků.

Vánoční nákupní horečka začíná. Pokud kreditní kartu nemáte, ale uvažujete o jejím pořízení ještě před Vánocemi, máte nejvyšší čas. Dá se to ještě stihnout? "Ano, klient stihne vydání kreditní karty včas. Karty vydáváme přibližně do 2 týdnů. Karty jsou odesílány na klientovu adresu a nebo si ji může vyzvednout na pobočce." říká Jan Boček, ředitel marketingu Živnostenské banky. Nejinak je tomu i u většiny ostatních tuzemských bank. Doba od podání žádosti o vydání karty až po její fyzické převzetí je dlouhá dva, maximálně tři týdny. Ještě těsně před Vánocemi tedy můžete mít v kapse svoji novou kreditní kartu a nakupovat a nakupovat a nakupovat...

Získat kreditní kartu vyžaduje, aby klient splnil určité podmínky stanovené bankou. Obvyklými podmínkami pro získání karty je věk minimálně 18 let, občanství ČR a banky si také individuálně stanovují i čistý měsíční příjem v určité výši. Zájemce o kartu musí obvykle předložit občanský průkaz popřípadě i druhý doklad totožnosti (cestovní pas nebo rodný list), doklad k ověření bydliště a také potvrzení o výši pracovního příjmu či živnostenský list a daňové přiznání. Konkrétní podmínky, za kterých jsou vydávány kreditní karty si však banky stanovují individuálně, dle svých potřeb. Často musí mít klient u dané banky veden svůj účet. Jan Boček k tomu dodává: "Prozatím klient potřebuje mít běžný účet v bance veden po dobu 6ti měsíců a doložit 4 měsíční výpisy, které prokazují jeho pravidelný měsíční příjem." Kreditní karta, stejně jako karta debetní je většinou vydávána na dobu určitou. Tato doba se pohybuje zpravidla od jednoho do tří let.

Kreditní karty u vybraných bank

Banka

Úroková sazba (roční)

Vedení karty (ročně)

Bezúroč. období

Maximální výše úvěr. rámce

Výše měsíční splátky

Citibank – Stříbrná karta

26,40 %

1 000,-

51 dní

dle bonity

5 %

ČS- Kredit+ Visa Classic

19,80 %

300,-

45 dní

149 000,-

5 %

ČSOB – MC Standard

19,20 %

400,-

45 dní

250 000,-

10 %

HVB Bank – Visa Classic

23,4 %

864,-

45 dní

180 000,-

10 %

KB – EC/MC

22,80 %

990,-

40 dní

100 000,-

10 %

ŽB – Visa Credit Classic

15,40 %

600,-

45 dní

50 000,-

10 %

     Zdroj: banky

Obdobou kreditních karet jsou úvěrové karty, které vydávají úvěrové společnosti. Úvěrová karta v sobě kombinuje výhody časově neomezeného a opakovaného (revolvingového) úvěru a mnohdy i mezinárodní platební karty. Čerpání se provádí buď najednou, nebo po částech.

Úrok za poskytnutý úvěr se většinou počítá pouze z vyčerpané částky, nikoli z celého úvěrového rámce. Každou splátkou se snižuje úvěrová jistina a tím i základ pro výpočet úroků. Zároveň se obnovuje i výše disponibilní částky pro další nákupy. To tedy znamená, že každý měsíc se úrok vypočítává z jiné částky - protože jednak svoji finanční rezervu (úvěrový rámec) pravidelně doplňujete a jednak znovu nakupujete a ze své finanční rezervy tak čerpáte. Pokud kartu nepoužijete, k ničemu vás to nezavazuje, neplatíte žádné poplatky nebo splátky - vedení karty je totiž většinou zdarma.

Neznámější úvěrové karty

Společnost

Úvěrová karta

Cetelem

Karta Aura

GE Capital Multiservis

O.K. karta

Home Credit

Karta Yes

Česká pojišťovna

ČP úvěrová karta

ČSOB Poštovní spořitelna

ČSOB úvěrová karta

HVB BANK CZECH REPUBLIC

VISA MAXIM

T-mobil

T-mobile club

Citibank

Karta Maxim

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ