Německo a Francie již třetí rok s deficitem

28.11.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Středoevropské země přizvané ke vstupu do EU uvedly, že pokud budou Německo a Francie moci znevážit rozpočtová pravidla eurozóny, bude tím vyslán škodlivý signál státům, jež usilují o přijetí eura!

Ministři financí Evropské unie se v úterý vyvázali z omezení daných rozpočtovými pravidly 15členného bloku, když navzdory hněvu Evropské komise odložili disciplinární řízení proti Německu a Francii.

Kličky v pravidlech EU o rozpočtu

Středoevropské země přizvané ke vstupu do EU uvedly, že pokud budou Německo a Francie moci znevážit rozpočtová pravidla eurozóny, bude tím vyslán škodlivý signál státům, jež usilují o přijetí eura.

Země, které by měly příští rok vstoupit do Evropské unie, se ale zavázaly, že se budou nadále držet fiskální střízlivosti. Ministři financí EU rozhodli, že neproběhne disciplinární řízení proti největším evropským ekonomikám, přestože jejich rozpočtové schodky zřejmě překročí v roce 2004 již třetí rok v řadě limit daný Paktem stability a růstu. Ministři Německo a Francii pouze požádali, aby se politicky závazaly, že deficity sníží. Svým rozhodnutím pobouřili Evropskou komisi a některé evropské země.

"To je špatná aplikace Paktu stability a růstu," řekl Boguslaw Grabowski, člen bankovní rady polské centrální banky. "Fiskální politika může být v současnosti a po rozšíření EU soudržná jedině, když budou použity všechny klauzule včetně disciplinárních řízení." Podle Grabowského tento kompromis vysílá "špatný signál" současným a budoucím členům EU, "protože ukazuje, že je možné se vyhnout těm nejvíce omezujícím klauzulím, které mohou být použity teď nebo až v budoucnu".

Některým středoevropským zemím vadí, že se klíčoví členové eurozóny vyhnou penalizaci za to, že jejich rozpočet je vyšší než maximálně přípustná tři procenta hrubého domácího produktu. Ony samy se totiž snaží před vstupem do eurozóny vylepšit své finance, a to často cestou nepopulárních reforem. Český ministr financí Bohuslav Sobotka, který se v úterý zúčastnil jednání resortních ministrů EU, ovšem uvedl, že dohoda nebude mít na přizvané země vliv. "Pakt stability a růstu bude zachován, jak se zdá. Bude jen volněji interpretován vůči ekonomikám v recesi," reprodukoval Sobotkova slova mluvčí Ministerstva financí. "Dosažení kritérií Paktu stability a růstu proto zůstává cílem naší rozpočtové politiky. Pokud budou reformy pokračovat, je to reálné v roce 2008." I Maďarsko navzdory jistému uvolnění rozpočtových pravidel uvedlo, že se vynasnaží, aby snížilo do roku 2006 rozpočtový deficit na 2,5 procenta hrubého domácího produktu. 
 

Ministři financí EU uvolňují pouta Paktu stability

Berlín a Paříž budou požádány pouze o politický závazek, že sníží své rozpočtové schodky, jež v roce 2004 již třetím rokem v řadě překročí limity EU. Podle pravidel Paktu stability a růstu jim přitom hrozil disciplinární proces, jehož nejvyšší sankcí je finanční postih.

Kromě toho budou obě země v době zrodu ekonomického zotavení vyzvány, aby snížily deficity méně, než doporučovala Evropská komise. Této dohody, již ministři financí EU v úterý formálně schválili, bylo dosaženo po bezmála 10 hodinách jednání. Italský ministr financí Giulio Tremonti řekl, že dohoda je v souladu s duchem i literou rozpočtových pravidel EU. Španělsko, Nizozemsko, Finsko a Rakousko ji však nepodpořily a Evropská komise okamžitě vyrazila na válečnou stezku.

Představitelé exekutivy Evropské unie uvedli, že ministři EU vstupují na nezmapované území, a ztěžují tak budoucí prosazování pravidel rozpočtové disciplíny. Ta byla vytyčena ještě před založením měnové unie a navržena tak, aby byla oporou společné evropské měny. "Komise hluboce lituje, že se tyto návrhy nedrží ducha a pravidel smlouvy (EU) a Paktu stability a růstu (ve věci rozpočtové disciplíny)," řekl evropský komisař pro měnové záležitosti Pedro Solbes. Exekutiva EU, jež odpovídá za prosazování pravidel paktu, odmítla upřesnit své další kroky, ale naznačila, že by mohla vznést právní protest. "Komise bude nadále aplikovat (pravidla) smlouvy, a vyhrazuje si tedy právo přezkoumat důsledky těchto závěrů v případě jejich konečného přijetí a rozhodnout o možných krocích z toho plynoucích," dodal Solbes.

Diplomaté Evropské unie uvedli, že také šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet se vyslovil proti jakémukoli rozmělňování rozpočtové disciplíny EU a ještě před pondělním příjezdem na zasedání vyzval ministry financí k jejímu dodržování.  
 

Zdroj: Terminál Reuters, Ministerstvo financí ČR

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ