Jak správně rozložit riziko vkladů u bank?

26.11.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Máte volné peněžní prostředky, které chce vhodně uložit na účty minimálně u dvou různých bank, tak aby došlo k co nejlepšímu rozložení rizika vkladů a přitom jste nemuseli platit zbytečně vysoké poplatky za vedení účtů? Finanční poradce Vám radí …

S podobným dotazem se na naše Poradenské centrum obrátil i jeden z našich čtenářů.

"Pro rozložení rizika jsme si v minulosti založili 2 účty - 1x Postžiro u IPB a 1x Osobní účet u ČSOB. Po pohlcení IPB bankou ČSOB máme tedy rodinné finance u jednoho majitele, což v podstatě ruší výhodu rozloženého rizika. Co byste nám aktuálně poradili, jak dosáhnout optimálně opět rozložení rizika, pokud si Postžiro chceme ponechat a druhý účet by měl mít v podstatě jen vkladový minimální pohyb (ukládání přebytků, občasný výběr či převod zpět na Postžiro) Hledáme tedy přijatelně dostupnou banku,  mající účet s minimálním poplatkem za vedení účtu, na který by měsíčně téměř pravidelně přicházely částky cca 8.000-14.000 Kč a ze kterého by se za normálních okolností pouze max. několikrát ročně převáděly peníze zpět na Postkonto."

Z partnerské poradenské firmy Böhm & partner a.s. čtenáři odpověděl Petr Švéda:

"Dobrý den, domnívám se, že na našem trhu je v současné době dostatek kvalitních bank, nabízejících své služby. Vzhledem k jistému zklidnění v tomto sektoru, ukončené privatizaci největších domácích bankovních domů a dostatečné nabídce (možná by se dalo hovořit i o přetlaku nabídky) jsou banky nuceny vymýšlet stále nové produkty, aby přilákaly klienty, ovšem na druhé straně zde asi není konkurence ještě tak dostatečná, aby zákazníkům vyšly vstříc snížením, popřípadě zrušením poplatků za vedení účtu, jak je to běžné v jiných zemích. Pro Vás je zřejmě důležitá právě výše poplatků za základní služby (ostatní jako např. inernet bankincg apod. zřejmě využívat nebudete) a proto bych doporučil navštívit některý z finančních serverů, kde jsou k disopozici srovnávací tabulky poplatků jednotlivých bank."

Na našich internetových stránkách www.finance.cz můžete v sekci Bankovnictví nalézt výpis účtů nabízených tuzemskými bankami. Sami si potom můžete srovnat jednotlivé nabídky podle vámi požadovaných kritérií a poplatků. Určitě sami najdete tu nejlepší kombinaci bank a účtů vyhovující vašim požadavkům.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ