Česká exportní banka zvyšuje svůj základní kapitál

10.12.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Včera se uskutečnila valná hromada České exportní banky, a.s. (ČEB). Na programu byly zejména dva hlavní body: změna stanov a  navýšení základního kapitálu banky.

Valná hromada České exportní banky rozhodla o zvýšení základního kapitálu z důvodu rozšíření obchodních aktivit společnosti v souladu s Koncepcí proexportní politiky do r. 2006 schválenou vládou ČR. Tento krok  umožní získat prostor pro zvýšení limitu úvěrové angažovanosti vůči jednomu klientovi nebo ekonomicky spojené skupině  klientů. Umožní následně  zvýšení objemu  financování vývozu se státní podporou poskytovaného prostřednictvím ČEB českým podnikatelským subjektům. Základní kapitál banky se zvyšuje o 100 miliónů Kč ze zdrojů státu vyčleněných pro státní podporu vývozu na rok 2004.

Změna stanov ČEB  byla vyvolána změnou bankovní licence ČEB spočívající v rozšíření  činnosti ČEB o otvírání dokumentárních akreditivů, obstarávání dokumentárních inkas, obchodování se zahraničními dluhopisy a o investování do zahraničních dluhopisů a do hypotéčních zástavních listů.

Generální ředitel ČEB Josef Tauber v této souvislosti uvedl: „Vytvořili jsme dnes formální i finanční předpoklady k tomu, aby Česká exportní banka mohla sehrát aktivnější úlohu v sytému podpory českého vývozu. Širší produktové spektrum nám umožní komplexněji naplňovat očekávání všech exportérů, mezi nimiž stále významnější úlohu začínají hrát střední a malé podniky. Kapitálová síla banky je pro takový záměr důležitým předpokladem.“

Zvýšením základního kapitálu na 1.750 miliónů Kč se zvětší podíl vlastnictví státu z 69,7% na 71,4% : MF ČR vykonává akcionářská práva u akcií v hodnotě 650 mil. Kč (37,1%), MPO ČR v hodnotě 375 mil. Kč (21,4%), MZV ČR v hodnotě 150 mil.Kč (8,6%) a MZe ČR v hodnotě 75 mil. Kč (4,3%), tj. ve vlastnictví státu dohromady budou akcie v hodnotě 1 250 mil. Kč. Podíl vlastnictví EGAP poklesne z 30,3% na 28,6%.

Zdroj: Tisková zpráva ČEB

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ