Zisk Buffettova impéria Berkshire Hathaway klesl o 30 procent

26.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha (USA) 26. února (ČTK) - Americká finanční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 3,05 miliardy dolarů (asi 56,9 miliardy Kč). To je meziroční propad o 30 procent a je to zároveň horší výsledek, než čekali analytici. Za zhoršením hospodaření jsou ztráty v divizi zajištění, které už nestačily vyvážit lepší výsledky jinde.

Zisk na akcii činil 1846 dolarů, a snížil se tak z předchozích 2656 dolarů, kde byl před rokem. Analytici v anketě agentury FactSet v průměru čekali zisk 1875 dolarů na akcii. Tržby se ale o téměř pět procent zvýšily na 37,96 miliardy dolarů (asi 708,4 miliardy Kč).

Firma uvedla, že divize zajištění vykázala ztrátu před zdaněním zhruba 581 milionů dolarů, a to kvůli kontraktu souvisejícímu s životním pojištěním. Firma asi špatně odhadla situaci, protože případů úmrtí bylo víc, než předpokládaly pojistné plány. Zhruba o miliardu dolarů se snížily příjmy z investic a derivátů.

Konglomerát měl na konci roku peníze a peněžní ekvivalenty v objemu 37,3 miliardy dolarů (asi 696 miliard Kč), což je asi o miliardu dolarů méně než před rokem. Účetní hodnota na akcii činila 99.860 dolarů, zatímco cena jedné akcie na burze se v té době pohybovala kolem 115.000 dolarů. To je v dlouhodobém horizontu jeden z nejnižších poměrů.

Berkshire Hathaway má na burze akcie dvou tříd. Dlouho se daly koupit jen akcie třídy A, u nichž Buffett odmítal štěpení, takže cena se postupně vyšplhala do závratných výšek, kde jsou cenné papíry dostupné jen bohatým zájemcům. Akcie třídy B, jejichž cena se pohybuje kolem 80 dolarů, jsou na trhu mnohem kratší dobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK