Výrobce čipů Elpida Memory požádal o ochranu před věřiteli

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. února (ČTK) - Japonský výrobce paměťových čipů Elpida Memory požádal o ochranu před věřiteli. Firma má vysoký dluh 448 miliard jenů (103,5 miliardy Kč) a nepodařilo se jí najít zachránce. Uvedla to dnes společnost s tím, že okresní soud v Tokiu žádost přijal. Elpida byla posledním výrobcem paměťových čipů DRAM používaných v osobních počítačích v Japonsku.

Elpida v poslední době jednala o možné záchraně s domácími věřiteli i zahraničními investory. Rozhovory se však začaly zadrhávat a firma byla nucena se obrátit na soud, protože nebude schopna plnit své závazky. Firmu trápil hlavně pokles cen po prudkém růstu poptávky po tabletech, hlavně iPadu firmy Apple, které nejsou tak závislé na čipech DRAM jako běžné osobní počítače. Elpida také výrazně navýšila kapitálové výdaje, aby udržela krok s dobře financovanými jihokorejskými rivaly Samsung Electronics a Hynix Semiconductor.

Elpida vznikla před více než deseti lety fúzí problémových výrob čipů DRAM několika velkých firem. Vyrábí mimo jiné čipy pro firmu Apple.

V příštích dvou měsících má firma splatit půjčky a dluhopisy za 92 miliard jenů, tento termín se jí však nepodaří splnit. Zdroje obeznámené se situací řekly nedávno agentuře Reuters, že věřitelé chtějí po Elpidě, aby tento měsíc přišla s plánem na oživení hospodaření. Prodloužili jí tak původní termín. Elpida původně věřila, že se jí podaří uzavřít dohodu s příslušnými stranami o plánu, před dvěma týdny však varovala, že zatím není schopná se na konečné verzi plánu s věřiteli dohodnout a má pochyby, zda bude schopná pokračovat ve své činnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK