Ceny ropy zahájil týden poklesem o více než dolar

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy dnes dopoledne klesají o více než dolar, když v předchozích dnech kvůli obavám o dodávky z Íránu stouply až na nejvyšší hodnotu za deset měsíců. Investoři se rozhodli vybírat zisky, mimo jiné zřejmě i kvůli komentáři amerického ministra financí, že vláda zvažuje o možnostech uvolnění strategických zásob ropy.

 

V 10:40 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,22 dolaru na 124,25 dolaru za barel, když předtím se propadla až na 123,76 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,1 dolaru na 108,67 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Ropa upouští dech po období silných zisků," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků velké americké makléřské firmy v Londýně. Další obchodníci s ním souhlasí a dodávají, že pokud nedojde k nějakému zásadnímu vývoji na trhu, cena by v příštích několika dnech mohla klesnout o dva až tři dolary za barel. Brent od počátku tohoto roku stoupl již o 16 procent, když loni posílil o 13,3 procenta. Růst ceny ropy však vyvolal obavy o dopad na ekonomický růst některých slabších ekonomik, zvláště v Evropě.

Ropu v poslední době žene vzhůru stupňující se napětí mezi Íránem a Spojenými státy a jeho spojenci. To by mohlo znamenat výrazné snížení dodávek íránské ropy na světové trhy či dokonce omezení vývozu Hormuzským průlivem, který je hlavní cestou ropných tankerů ze zemí kolem Perského zálivu, na světové trhy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 124,25 125,47 New York - Nymex WTI duben 108,67 109,77

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK