Firemní vozidlo a pojištění odpovědnosti za škodu občana v běžném občanském životě

17.12.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Nikdo nemůže zaručit, že svou nedbalostí nebo nepozorností  nezpůsobí škodu někomu jinému. Právě proti škodám, které můžete způsobit v běžném občanském životě se dá pojistit. Problémem je to, že ne všechny škody lze do tohoto pojištění zahrnout…

Na stránkách poradenství.finance.cz  položila naše čtenářka dotaz týkající se pojištění odpovědnosti, které má uzavřeno její otec.

Otázka čtenářky:
"Můj otec má uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu občana v běžném občanském životě a zároveň s ním jsou pojištěni i členové jeho rodiny. Jako jeho dcera jsem nedávno nabourala firemní vozidlo a tak bych rada věděla, zda je možno škodu nahradit z tohoto pojištění."

Odpověď poradce:
"Pokud jste řídila firemní vůz při výkonu povolání, pak se na tuto škodu pojištění běžné občanské odpovědnosti nevztahuje. Pro takový případ je nutno mít pojištění škody při výkonu povolání, které Vám může hradit až 90% zaměstnavatelem požadované náhrady škody. Zaměstnavatel může chtít po zaměstnanci, dle zákoníku práce, max. 4,5násobek hrubého měsíčního platu. Takovéto pojištění na pojistnou částku 70 000 Kč stojí 600 nebo 900 Kč ročně podle rozsahu pojištění. "

Při uzavírání pojištění je dobré se obeznámit se situacemi, na které se dané pojištění nevztahuje. U výše zmiňovaného pojištění to je např. škoda, kterou způsobíte při výkonu povolání. 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ