Co v roce 2004 doopravdy zdražilo

05.01.2004 | , Finance.cz
DANĚ


V posledním článku o zdražování v roce 2004 jsme vám připravili seznam nejdůležitejších změn v zákonech, díky kterým bude část zboží a služeb v roce 2004 zdražena. Podívejme se nyní, jak vypadá zdražování v praxi!

1. Benzín zdražil o 9 procent

Benzín hned na počátku roku výrazně podražil. Některé čerpací stanice v ČR dokonce zdražovaly více, než by odpovídalo zvýšení sazby spotřební daně. Ta totiž u litru benzínu vzrostla o 1,20 Kč a u litru nafty o 2,20 Kč. Velcí prodejci většinou přenesli do svých cen zdražení celé. Menší firmy podražily buď mírněji (v řádu desítek haléřů) a nebo zatím ceny neměnily vůbec.

Tabulka: Zdražení pohonných hmot v roce 2004

Název čerpací stanice

Cena benzínu

Cena nafty

Benzina

+ 1,20 Kč/litr

+ 2,20 Kč/litr

OMV

+ 1,30 Kč/litr

(někde i 2 Kč/litr)

+ 2 Kč/litr

ESSO

+ 1,20 Kč/litr

+ 2,20 Kč/litr

Pap Oil

+ 1,20 Kč/litr

+ 2,20 Kč/litr

Tuzemské čerpací stanice

+ 0,20 Kč/litr

+ 0,20 Kč/litr

 

 

 

 


2. Alkohol drží starou cenu

U alkoholu se také zvedla spotřební daň. Cena se však většinou v novém roce nezvedla. A proč? Obchodníci se totiž na konci roku 2003 chytře předzásobili.
 

3. Kuřáci ušetří

Jak to tak vypadá, tak ani kuřáci hned na začátku nového roku neulehčí svojí peněžence více, než v loňském roce. Zákon totiž tabákovým firmám umožňuje, aby až do konce ledna roku 2004 vyráběly cigarety se stejnými kolky.
 

4. Telekomunikační služby zdražily

Podle novely zákona o DPH se od 1.1.2004 zdraží telekomunikační služby, které přejdou ze snížené pětiprocentní sazby do základní sazby DPH 22%. Český Telecom však přesto tvrdí, že některé domácnosti nemusí ani letos za telefon platit více než v minulém roce. A jak toho dosáhnout? Prý docela jednoduše. Stačí jen přejít na výhodnější cenový režim.

Od 1. ledna totiž Český Telecom zavedl nové programy, které například umožňují volat do zahraničí až o 41 % levněji než dosud. Mezi další výhody nových programů platí převoditelnost volných minut nejen pro volání, ale i surfování po internetu.
 

5. Elektřina podražila v průměru o 3,8 procenta

Tak už nám podražila i elektřina. Od 1.1. 2004 zaplatíme v průměru o 3,8 % více. Jelikož však zdražení není plošné, připravili jsme pro vás tabulku s cenami elektřiny v jednotlivých regionech.

Tabulka: Zvýšení cen elektřiny v roce 2004

Region

Cena elektřiny

Jižní Čechy

6,6 %

Východní Čechy

5,9 %

Severní Čechy

5,1 %

Střední Čechy

4,9 %

Severní Morava

4,4 %

Západní Čechy

2,3 %

Jižní Morava

1,4 %

Praha

ceny se nezmění

Pokud máte v plánu v letošním roce co nejvíce ušetřit, srovnejte si staré a nové ceny u vaší vlastní sazby. Zkuste popřemýšlet, zda máte tu správnou sazbu a jestli by vám změna na jinou neušetřila vaše tolik drahocené finance. I když se to nezdá, někdy ušetříte i tím, když vyměníte jistič za nižší.

Zdroj: Ministerstvo financí, ČSÚ

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ