Brusel předal Maďarsko k soudu EU, vadí mu telekomunikační daň

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. března (ČTK) - Evropská komise předala Maďarsko Soudnímu dvoru EU. Stěžuje si tam na jednorázové zdanění telekomunikačních společností, které Budapešť zavedla. Podle komise je takový postup v rozporu s evropským právem. Nejde přitom o první spor, který EU v poslední době s Maďarskem vede. Relativně čerstvý je spor o ústavní změny, včetně změny zákona o maďarské centrální bance.

Maďarsko daň zavedlo v roce 2010 ve snaze výrazněji snížit rozpočtový deficit, a dostat se tak s ním do pásma, které vyžaduje Brusel. Budapešť speciální daní zatížila i některá další odvětví včetně bank. Od samotných telekomunikačních firem si chce Maďarsko během tříletého období v přepočtu zajistit kolem 800 milionů dolarů (asi 14,9 miliardy Kč).

Evropská komise, která plní funkci evropské exekutivy, Maďarsko dvakrát varovala, že mimořádné zdanění vybraných odvětví není v souladu s unijním právem. Budapešť ale na výzvy k nápravě nereagovala a legislativní změny ponechala v platnosti. Nejvyšší soud EU tak bude nyní rozhodovat, zda vyměří Maďarsku pokutu.

"Komise má za to, že jde o nezákonnou daň, protože zákon o telekomunikacích v EU mimořádné zdanění tohoto odvětví připouští pouze v případech, kdy je nutné pokrýt mimořádné náklady spojené s regulací odvětví, nikoli v případech, kdy se zdaněním generují dodatečné příjmy pro státní rozpočet," uvedla komise.

Maďarsko ale není jedinou členskou zemí, kterou EU ze stejných důvodů postavila před soud. Kvůli porušení zákona o telekomunikacích Brusel podal stížnost i na Francii a Španělsko. I tyto státy chtěly po operátorech, aby platili mimořádnou daň.

"Zvýšení finanční zátěže telekomunikačních společností by mohlo ovlivnit výši účtů, které platí spotřebitelé, poškodit konkurenční prostředí a zároveň zpomalit investice v odvětví, od něhož se očekává, že bude motorem hospodářského růstu," píše se ve stanovisku komise.

Mimořádná daň se v Maďarsku týká společnosti Magyar Telekom, která patří do skupiny Deutsche Telekom, a dále firem Telenor a Vodafone.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK