Daňová přiznání on-line mají budoucnost

21.01.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Když se poprvé objevila možnost podání daňových přiznání přes internet, zdaleka ne každý v tom spatřoval něco vyjímečného. Brzy si však lidé začali uvědomovat jednu obrovskou výhodu...odpadnutí front na finančních úřadech!

Díky platné legislativě umožňující podávat daňová přiznání a jiné vytištěné výkazy vytvořené z počítačových formulářů, se v loňském roce objevil na internetu bezpočet nabídek "daňových přiznání ke stažení". Stáhnout jste si je mohli jak ve veřejné správě, tak i v soukromém sektoru.
 

Která přiznání jsou už podavatelná

Lidé si brzo uvědomili, že on-line podání má jednu velkou výhodu, a to že vám odpadnou ty nekonečné fronty na finančních úřadech. Podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře si podalo loni v Česku daňová přiznání přes internet celkem 6 700 lidí. Přes 5100 plátců podalo elektronické přiznání DPH, 785 lidí přiznalo tímto způsobem silniční daň a 800 lidí podalo přiznání k dani z nemovitostí.

"Prostřednictvím internetu jsou nyní podavatelná přiznání daně z přidané hodnoty (DPH), silniční daně a daně z nemovitostí. Letos v březnu k tomu přibude i daň z příjmů právnických osob," dodal Mlynář. Na přiznání daně z příjmů fyzických osob si však ještě počkáme. Ministr Mlynář prohlásil: "Žádné konkrétní datum zatím nelze stanovit. Problémem je totiž množství příloh, které jsou finančními úřady od občanů vyžadovány. Přinutit úřady, aby formuláře pro přílohy vydávaly i v elektronické podobě, je gigantickým úkolem na léta."


Co potřebujete vědět k elektronickému podání

Kde podat
Pro elektronické podání slouží portál veřejné správy, který nabízí lidem i firmám "elektronická daňová přiznání". Internetová adresa zní www.portal.gov.cz .

Co musíte mít
Musíte si pořídit elektronický podpis. Cena se pohybuje okolo 700 Kč.

Postup
Musíte mít připojení na internet. K dispozici máte například službu ADSL, tedy připojení na internet přes pevnou telefonní linku. To lze pořídit za méně než 1 000 Kč.
Do prohlížeče napíšete internetovou adresu (viz výše) a vyhledáte si "elektronické podání daňových přiznání". Z nabídky si vyberete přiznání, které chcete a vyplníte je. Nyní stačí vyplněné daňové přiznání i s vaším elektronickým podpisem odeslat na finanční úřad.

Do kdy
Daňové přiznání musíte podle zákona poslat nebo odevzdat na příslušném finančním úřadě nejpozději do 31. března 2004. Pokud máte daňového poradce a plná moc podepsaná vámi i daňovým poradcem byla finančnímu úřadu doručena do 31.3.2004, pak je termínem podání daňového přiznání 30.6.2004. Ve dni podání musíte zaplatit i daň.
Mějte na paměti, že dnem doručení se považuje i den podání na poště a za den uhrazení se považuje den, kdy částka odejde z Vašeho účtu nebo kdy je příslušná částka podána na poště.

Penále
Doporučujeme vám všechny povinnosti splnit v daných lhůtách. Pokud se vám to nepovede, čekají vás nemalé pokuty. Například "pozdní zaplacení daně" má pak za následek zpravidla penále přesahující několikanásobně běžné úrokové míry.


Jste počítačově negramotní?

Pokud je pro vás práce s počítačem "španělskou vesnicí", nezoufejte. Nejste totiž žádnou vyjímkou. Podle údajů ministerstva informatiky zvládá totiž základní úkony na počítači pouze 35 % obyvatel ČR. Řešením této situace je například "Národní program počítačové gramotnosti", který byl odstartován loni v únoru. K dispozici budete mít sedm typů dvouhodinových počítačových kursů ve 240 školících centrech, umístěných ve 145 městech a obcích. Podle posledních statistik bylo za minulý rok proškoleno 30 000 lidí.
Pokud využijete této možnosti a přihlásíte se do programu, můžete si pak vaše "daňové přiznání" poslat pomocí internetu i vy. Nebo by se vám stání ve frontě na finančním úřadě zamlouvalo více?
 

Zdroj: Ministerstvo informatiky; ČTK; internet

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ