Kalousek: K přijetí eura nepřistoupí tato ani další vláda

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká republika nevstoupí do evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II), který je předstupněm přijetí eura, za této a ani zřejmě za následují vlády. Na Žofínském fóru to dnes uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň dodal, že by ale Česko v budoucnu přijmout euro mělo. Termín přijetá eura nemá ČR v současnosti stanoven.

 

Do systému ERM II musí vstoupit každá země, která chce přijmout euro. V systému musí být nejméně dva roky před přechodem na euro.

Podle nedávného vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2017. Otázka vstupu do eurozóny je navíc podle něj komplikována nejasným vývojem eurozóny po současné dluhové krizi.

Česká vláda i podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase nadále počítá s přistoupením k euru. Vláda podle premiéra nebude jednat o výjimce z přistoupení k jednotné evropské měně, kterou prosazuje prezident Václav Klaus. Podle Nečase přistoupení k euru schválili občané v referendu o vstupu do Evropské unie, a je to závazek Česka.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK