Pojištění cestovních kanceláří nabízí pojišťovny samostatně

23.01.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Sdružení pojišťoven pro pojištění CK tzv. pool,  ukončilo loni svoji činnost, neboť úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl další výjimku pro jeho existenci. Jsou tedy cestovní kanceláře pojištěny?

Kanceláře musí být pojištěné proti úpadku již od 1. ledna 2004. V České republice dosud působilo více než tisíc CK, pokud CK nemá pojištění, musí živnostenský úřad kanceláři odebrat koncesi, to pro některé CK  může znamenat konec jejich činnosti jako pořadatele zájezdů, neboť pojišťovny odmítají pojistit proti krachu některé cestovních kanceláří, které nesplnily jejich požadavky na hospodaření, dostatečný obrat a historii.

ČP pojistila proti krachu více než 30 cestovních kanceláří. S desítkami CK jednání pokračuje. Celkově vyřídila žádosti přibližně 160 cestovních kanceláří, které měly zájem o sjednání tohoto pojištění. Pojišťovna Uniqa uzavřela 100 smluv o pojištění CK proti úpadku a stále jedná s několika desítkami dalších zájemců. Generali dosud vystavila více než 160 pojistných smluv. Jednáme ještě s necelou stovkou dalších kanceláří, odmítnutých bylo asi čtyřicet. Česká podnikatelská pojišťovna podepsala smlouvy se 77 cestovními kancelářemi a s dalšími 45 aktivně jedná. Kooperativa produkt nabídla několika cestovním kancelářím a dohodnutá kapacita již vyčerpána.

Ceny pojištění cestovních kanceláří proti krachu na tento rok podle pojišťoven vesměs mírně stoupnou. Zdražení se může projevit v cenách zájezdů. Důvodem zdražení pojistek je hlavně to, že zahraniční partneři poskytují pojišťovnám zajištění za méně výhodných podmínek, než měl pool, v němž pojišťovny pojištění CK dosud provozovaly společně.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ