Jaké další daňové změny nás čekají

03.02.2004 | , Finance.cz
DANĚ


V minulém roce nám vláda zvedla DPH u některého zboží z 5 % na 22 %. Strany vládní koalice se však v rámci 2. fáze daňové reformy veřejných rozpočtů dohodly na opatřeních, které společně prosadí ve vládě i parlamentu.

Vladimír Špidla (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Petr Mareš (US-DEU), se dne 1.2.2004 domluvili na určitých opatřeních v 2. fázi reformy veřejných rozpočtů. První část změn by měla přejít v platnost 1. května 2004, druhá 1. června a poslední třetí 1. ledna 2005. Jak je vše navrženo? Nejvíce mysleli šéfové tří vládních stran na rodiny s dětmi, kterým by měla daná reforma pomoci.

Výhody pro rodiny s dětmi

Rodiny, které pobírají rodičovský příspěvek, mají důvod k radosti. Od 1. května 2004 se jim totiž tento příspěvek zvýší o celých 1000 Kč měsíčně.
Dne 1. června bude každé rodině, která splňuje nárok na vyplácení přídavků na děti, vyplacen jednorázový příspěvek na každé dítě, a to ve výši 2000 Kč.
Manželé, kteří mají děti, budou od 1. ledna 2005 společně danit své příjmy. Také bude odčitatelná položka na dítě nahrazena slevou na dani. Sleva bude činit 6000 Kč na každé dítě. U poplatníků, kde bude sleva na dani vyšší než jejich daňová povinnost, bude zaveden tzv. „daňový bonus“.

Důchodci

Stejně jako dostanou rodiny jednorázový příspěvek na dítě, budou jej mít i lidé pobírající důchod. Jedná se o starobní, vdovský, sirotčí a invalidní. Částka bude uhrazena ve výši 1000 Kč, a to dne 1. června 2004.
V roce 2005 budou také při valorizaci důchodů zohledněny provedené daňové změny.

Odpisy

Od 1. ledna 2005 budou zkráceny doby odpisování. Jakým způsobem, je zobrazeno v tabulce:

Odpisová skupina

Doba odpisu do r. 2005

Doba odpisu od r. 2005 (změna)

1

4

3

2

6

4

3

12

10

DPH

Dne 1. května 2004 se sníží základní sazba daně z přidané hodnoty z 22 % na 19 %. Snížená sazba, která je dnes 5 %, zůstane na stejné výši. Mezi služby a zboží patřící do nižší sazby pěti procent patří:

  • potraviny a nápoje
  • léky a zdravotnické prostředky
  • dodávky tepla
  • stavební práce související s bydlením
  • knihy a noviny
  • dětské autosedačky a dětské pleny
  • pohřebnictví a související služby
  • vnitrostátní hromadná doprava

Ostatní

Od 1. ledna 2004 budou mít poplatníci možnost odpočítávat až do výše 10 % od základu daně dary veřejným vysokým školám a veřejným výzkumným institucím.
Od stejného dne se také osvobodí bezúplatná nabití od daně dědické a darovací, na financování výzkumu a vývoje.

Do 30. června 2004 bude zřízena meziresortní komise, a to pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu, kam budou přizváni zástupci z podnikatelské oblasti. Její úkol bude spočívat ve vypracování záměru zřízení jednoho místa pro registraci začínajících podnikatelů a souvisejících návrhů na snížení administrativní zátěže podnikání.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ