Předčasný důchod? Ano, ale s nižší penzí

13.02.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Stanovený věk pro odchod do důchodu se posunuje stále dál a dál a spousta lidí spoléhá na to, že bude moci odejít alespoň  do předčasného důchodu. Jenomže od nového roku platí i pro něj mnohem tvrdší podmínky ...

Možnosti odejít do penze ještě před dosažením zákonem stanoveného důchodového věku často využívali lidé, kteří krátce před odchodem do důchodu ztratili práci a nemohli najít místo nové, i když si práci aktivně hledali a pravidelně navštěvovali úřad práce. Sice jim byl po tuto dobu důchod krácen, ale jakmile dosáhli stanoveného důchodového věku, penze jim byla dorovnána na běžnou úroveň. Nový Zákon o důchodovém pojištění však změnil nejen věkové hranice pro odchod do důchodu, ale i podmínky pro předčasný důchod (§30 a 31).

Až na stanovené výjimky se nyní bude muset s trvale kráceným důchodem smířit téměř každý, kdo odejde do předčasné penze. Podle novely Zákona o důchodovém pojištění mohou nadále využívat výhod nezkrácené předčasné penze pouze invalidní důchodci.
Přesněji řečeno osoba, která chce jít do předčasného důchodu musí být poživatelem částečného invalidního důchodu ke dni od něhož mu má být starobní důchod přiznán (nebo částečný invalidní důchod nepobírá z důvodu souběhu s příjmem z výdělečné činnosti). Takováto osoba potom může odejít do důchodu o dva roky dříve, než je jeho stanovený důchodový věk.
Nárok na předčasný odchod do důchodu má i ten, kdo pobíral plný invalidní důchod nepřetržitě alespoň po dobu 5 let a tento důchod mu byl odňat, přičemž ke dni odnětí invalidního důchodu mu do dosažení důchodového věku chybí nejvýše 5 let.
Podmínkou, která platí ve všech zmíněných případech je to, že dotyčný musí být účastníkem důchodového pojištění nejméně 25 let a zároveň splnil výše uvedené podmínky nejpozději do 31. prosince 2006.

Výše předčasného starobního důchodu se skládá ze dvou částí - základní a procentní. Základní výměra je stejná jako u řádného starobního důchodu a činí 1.310 Kč měsíčně. Výše procentní výměry předčasného starobního důchodu se však snižuje za chybějící dobu do dosažení důchodového věku. Počítá se obdobně jako u klasického starobního důchodu a to tak, že za každý celý rok získané doby pojištění náleží 1,5 % výpočtového základu. Rozdíl však spočívá v tom, že za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého se přiznává předčasný starobní důchod až do dosažení stanoveného důchodového věku se tato výše snižuje o 1,3 % výpočtového základu. Výše procentní výměry po snížení však nesmí být nižší než 770 Kč měsíčně.
Přiznaný důchod je tedy nižší, než na jaký by měl pojištěnec nárok, kdyby šel do důchodu ve stanoveném věku. Po dosažení důchodového věku lze však přiznat běžný starobní důchod namísto kráceného předčasného důchodu. Proto bývá někdy tento typ důchodu označován jako dočasně krácený starobní důchod.

Pro všechny ostatní, kteří nesplňují výše uvedená kritéria, existuje ještě jedna možnost, jak odejít do důchodu dříve, a to tzv. trvale krácený starobní důchod. Na předčasný důchod má totiž nárok každý občan, který byl důchodově pojištěn nejméně 25 let a do dosažení důchodového věku mu chybí nejvýše tři roky. Osoba která se však rozhodne pro tento předčasný důchod již ztrácí nárok na řádný starobní důchod. Při dosažení důchodového věku tedy nelze provést úpravu.
Výše předčasného důchodu tohoto typu se opět skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra je zase 1.310 Kč měsíčně. Výše procentní výměry se staví obdobně jako u výše popsaného typu předčasného důchodu jen s tím, že snížení tentokrát činí 0,9 % výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dní zbývajících do dosažení důchodového věku ode dne přiznání důchodu. Procentní výměra opět nesmí být nižší než 770 Kč měsíčně.
Takto přiznaný starobní důchod se při dosažení důchodového věku nepřepočítává a zůstává vyplácen v původní výši. Každý, kdo se pro tuto variantu rozhodne, bude na svém rozhodnutí v každém případě finančně tratit. S tím je nutné předem počítat.

Mevíte, kdy můžete odejít do důchodu? Nevadí! Nemusíte již pročítat zákon a potřebné informace složitě hledat. Stačí zadat váš rok narození, pohlaví a u žen počet vychovaných dětí do naší kalkulačky a ta již vše spočítá za vás.

Chcete si i ve stáří užívat života a dopřát různé radosti, na které jste díky pracovnímu nasazení neměli čas? Pak nestačí spoléhat se pouze na důchod, který dostanete od státu, ale musíte začít spořit. Vhodným produktem je Penzijní připojištění. V našem Prodejním centru si můžete s vybraným Penzijním fondem uzavřít smlouvu on-line.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ