Apple uvedl notebook s nevídaným rozlišením, zájemci si připlatí

11.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 11. června (zpravodaj ČTK) - Společnost Apple dnes představila nový lehký a tenký profesionální notebook s dosud nevídaným rozlišením displeje 2880 na 1800 pixelů. Jde o stejný typ, který již dříve firma uvedla ve svých mobilních telefonech iPhone a tabletech iPad. Zájemci o novinku ale budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Základní model ve Spojených státech přijde na 2199 dolarů (asi 44.000 korun) plus daň, která se v různých částech země liší.

Novinka je podle Applu novou generací její profesionální řady MacBook Pro. Ve srovnání s ní je lehčí a o čtvrtinu tenčí. Tvarem se spíše inspirovala u ultratenkého laptopu MacBook Air, jež ale mají menší úhlopříčku displeje. Stejně jako MacBooky Air má nový model jako úložiště pouze rychlé SSD disky bez pohyblivých částí. Základní model začíná na kapacitě 256 gigabytů.

Největší pozornost ale novinka pravděpodobně bude poutat svým displejem s úhlopříčkou 15,4 palce, jehož rozlišení jde vysoko nad maximálním rozlišení 1920 na 1080 pixelů nabízeným u současných notebooků. Vysoké rozlišení by podle Applu mělo usnadnit práci s videem či fotografiemi. Vývojáři ale kvůli němu budou muset aktualizovat své programy, které zatím s tak vysokým rozlišením nepočítají.

Apple patří ke společnostem, které přicházejí s inovacemi později přejímanými jinými výrobci. Dá se proto očekávat, že s displeji s výrazně jemnějším rozlišením než dosud v následujících měsících přijdou i další firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK