Protipovodňová opatření na Bečvě budou stát šest miliard Kč

13.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Protipovodňová opatření v povodí řeky Bečvy si v příštích letech vyžádají 5,8 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválila vláda. Hlavní protipovodňovou stavbou v oblasti, kterou v minulosti výrazně zasáhla veliká voda, má být suchý poldr u Teplic nad Bečvou na Přerovsku. Zahájení příprav protipovodňových opatření schválil kabinet loni v dubnu. Projekty mají být financovány hlavně z evropských peněz.

Povodí Bečvy je jedním z povodněmi nejvíce ohrožených území v Česku. Impulzem pro hledání koncepce ochrany před povodněmi byla katastrofální povodeň v červenci 1997. Plánovaná opatření mají v případě živelní katastrofy podobného rozsahu dokázat ochránit více než 110.000 obyvatel a zabránit škodám na majetku ve výši kolem šesti miliard Kč.

"Studie proveditelnosti ve svých závěrech jasně deklaruje, že nejefektivnější protipovodňová opatření v povodí Bečvy bude realizována kombinací technických a přírodě blízkých opatření," uvedlo ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě k materiálu.

Plánovaná technická opatření, mezi něž patří budování hrází, nádrží, či suchých poldrů, které v době lokálních dešťů zachycují vodu, mají být financována z programu Prevence před povodněmi III (2014-2020) v gesci MZe. Program je financován především z půjčky, kterou si ČR vzala u Evropské investiční banky. Přírodě blízká opatření, mezi které se řadí rozvolňování koryt či revitalizace řek, mají být hrazena z Operačního programu Životního prostředí, který spravuje MŽP. Po roce 2015 má MŽP zajistit financování z nového programu s využitím evropských fondů.

Teplický poldr by měl patřit mezi největší v zemi. Náklady na jeho stavbu mají dosáhnout 2,7 miliardy Kč. Projekt dlouhodobě brzdí problémy s pozemky, kvůli kterým se stavba odkládala. MZe předpokládá jeho stavbu v letech 2018 až 2021.

Velká voda v roce 1997 zaplavila takřka pětinu bývalého okresu Přerov. Zničeno tehdy bylo přes 500 domů, takřka 2500 stavení voda poškodila, o život přišlo 13 lidí. Nejtragičtěji řádění živlu odnesla obec Troubky.

Kvůli potížím s čerpáním dotací Česko na doporučení Evropské komise pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. EK Česku vytkla hlavně problémy s kontrolou a auditem. Vláda se snaží situaci napravit postupnou realizací akčního plánu, jehož součástí je například přesun auditu dotací na ministerstvo financí.

Operační program Životní prostředí byl pozastaven již dříve. MŽP na žádost Bruselu nechalo zkontrolovat 92 projektů. V červnu výsledky předloží komisi. Ministerstvo doufá, že bude moci znovu moci peníze začít čerpat ve chvíli, kdy budou odblokovány všechny ostatní programy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK