Reuters: Španělské banky potřebují jen 60 až 70 miliard eur

14.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 14. června (ČTK) - Španělské banky budou ve skutečnosti potřebovat jen 60 až 70 miliard eur (asi 1,5 až 1,8 bilionu Kč), nikoliv 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč), které mají slíbené od ostatních zemí eurozóny. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, které se odvolávají na dokončovaný audit španělského bankovního sektoru.

Audit měl být podle původních informací hotov do 21. června, podle zdrojů se ale s jeho dokončením počítá do pondělí. Audit provádí nezávislé konzultační společnosti Oliver Wyman a Roland Berger.

"Základní čísla o výši částky, kterou bude finanční sektor potřebovat, bude mít vláda od auditorů k dispozici v pondělí. Cílem je odjet na summit G20 už s touto informací," vysvětlil zdroj.

Nadcházející summit G20 se bude v pondělí a v úterý konat v Los Cabos v Mexiku. Bude zřejmě patřit mezi ty důležitější a podle různých zdrojů se v jeho rámci bude jednat hlavně o evropské dluhové krizi.

Španělsko se o minulém víkendu dohodlo na čerpání finanční pomoci pro svůj bankovní sektor. Použít by k tomuto účelu mohlo až zmíněných 100 miliard eur, část analytiků si ale myslí, že ani to nebude stačit a země bude nucena požádat o zahraniční finanční pomoc stejně, jako to učinilo už Řecko, Irsko a Portugalsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK