Británie vyzývá centrální banky, aby ochránily světovou ekonomiku

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Cabos (Mexiko)/Londýn 18. června (ČTK) - Britský premiér David Cameron vyzývá světové centrální banky, aby ochránily globální ekonomiku před dopady dluhové krize v eurozóně. Po největších členských zemích eurozóny pak chce, aby řešení krize hledaly důsledněji. Cameron to uvádí v textu projevu, který dnes přednese na summitu předních světových ekonomik G20 v mexickém Los Cabos.

"Nemůžeme si dovolit, aby světové centrální banky stály stranou, pokud máme zajistit růst, který potřebujeme," píše se v připraveném prohlášení, z něhož cituje agentura Reuters. "V eurozóně je stále zřetelnější, že její jádro, včetně ECB (Evropská centrální banka), musí dělat víc, aby podpořilo poptávku a podělilo se o náklady na reformy," stojí dále v textu projevu.

Cameron tak naráží na Německo, které má zdaleka největší ekonomiku v eurozóně a které je zároveň největším plátcem finančních transferů. Slova britského premiéra jsou ale určena zřejmě i tvůrcům měnové politiky v eurozóně.

Dvoudenní summit klíčových světových ekonomik sdružených ve skupině G20 se koná dnes a v úterý. Cameron tam bude mít dost příležitostí k tomu, aby svůj recept na ozdravení ekonomiky eurozóny přednesl i zástupcům Německa. Summitu se totiž účastní i kancléřka Angela Merkelová. V připraveném textu například Cameron eurozónu varuje, že čelí věčné stagnaci, pokud problémy nevyřeší.

Britská ekonomika je v Evropě největší, která stojí mimo eurozónu. Nyní se potýká s útlumem, z něhož opakovaně viní právě eurozónu a její dluhovou krizi. Někteří evropští lídři tvrdí, že poučování ze strany Velké Británie všechno jen zhoršuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK