Pražská burza v úvodu týdne mírně oslabila, klesly jen dva tituly

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne nepatrně oslabila a její hlavní index PX odepsal 0,08 procenta na 884,8 bodu. Burzu po volbách v Řecku dolů táhly akcie rakouské Erste Bank a těžařské firmy NWR. Ostatní tituly rostly. S výrazným ziskem uzavřely menší emise - cenné papíry developera Orco, technologické společnosti KIT digital a mediální firmy CME.

"Ačkoli se v neděli nepotvrdily černé předpovědi a řeckou vládu zřejmě složí strany nakloněné dodržení uzavřených dohod, nadšení investorů bylo velmi krátkodobé," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Dodal, že obchodování na pražském trhu kopírovalo vývoj v Evropě.

"Proti zmírnění řeckého rizika se velice brzy postavil negativní vliv stále rostoucích výnosů španělských dluhopisů vzbuzujících obavy o další osud této země," dodal Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Erste Bank a NWR neudržely dopolední zisky a odpoledne podle Adamkoviče dolů stáhly celý tržní index. Akcie Erste spadly o 2,42 procenta na 359,20 koruny. Cenné papíry NWR ztratily 2,88 procenta na 101 korun, titul podle Urbánka reagoval na výrazné výkyvy v cenách ropy.

Cenné papíry Orka přidaly výrazných 4,14 procenta na 68,94 koruny a akcie CME se zhodnotily o 3,75 procenta na 116,30 koruny.

Akcie KITD si polepšily o 3,66 procenta na 85 korun. Urbánek upozrnil, že investoři překotně spekulují na možné nabídky převzetí či alespoň partnerství, titul tak během necelých dvou týdnů posílil od 55 k 90 korunám za akcii.

Se ziskem 1,32 procenta na 91,29 uzavřely akcie sázkové společnosti Fortuna, kterým podle Admakoviče zřejmě pomohl postup českého týmu do čtvrtfinále fotbalového Eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK