Americké akcie klesají, řecké volby investory nepřesvědčily

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, v němž se odrážely přetrvávající obavy z dluhové krize v eurozóně. Investory nepřesvědčil ani výsledek parlamentních voleb v Řecku, díky němuž po většinu dne zpevňovaly burzy v Evropě. Trh si hlavně všímal dalšího růstu výnosů španělských dluhopisů.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.740 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,1 procenta na 1342 bodů, index Nasdaq Composite ale 0,4 procenta přidával a pohyboval se kolem 2885 bodů.

"Nevíme, jak bude vypadat řecká vláda, ani jaké reformy prosadí," poznamenal k situaci na trzích ekonom Tom Schrader z makléřské společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets. "Velká nejistota kolem problémů bank také přetrvává ve Španělsku," dodal.

V opakovaných volbách v Řecku těsnou většinou zvítězila konzervativní strana Nová demokracie, která má šanci vytvořit koaliční vládu se socialisty. Proti nim ale bude silná opozice, kterou vytvoří strana krajní levice SYRIZA. Výsledek voleb nicméně snižuje pravděpodobnost, že je Řecko na cestě ven z eurozóny.

Evropské trhy na výsledek voleb reagovaly růstem, který ale nevydržel, a burzy se tak vrátily k poklesu. Optimismus částečně zchladila slova německé kancléřky Angely Merkelové, která prohlásila, že nehodlá Řecku umožnit žádné úlevy. Atény podle ní musí plnit sliby, k nimž se zavázaly a díky nimž získaly zahraniční finanční pomoc.

Oslabovaly především akcie energetických společností, které dolů stáhnul pokles cen ropy. Její cena se snížila o více než jedno procento. Zájem byl naopak o akcie developerských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK