USA přizvaly Mexiko k jednání o největší zóně volného obchodu

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Cabos (Mexiko) 18. června (ČTK) - Americký prezident Barack Obama přizval Mexiko k jednání o vytvoření Transpacifického partnerství (TPP). To se má stát největší zónou volného obchodu na světě. Mexiko pozvání obdrželo během bilaterální schůzky mezi Obamou a jeho mexickým protějškem Felipem Calderónem na summitu zemí G20 v Los Cabos.

"Spojené státy a další země, které tvoří TPP, pozvaly Mexiko, aby se k této iniciativě připojilo. To je dobrá zpráva pro obyvatele Mexika," řekl novinářům Calderón. Mexiko se podle něj do jednání zapojí zřejmě už příští měsíc.

Základy TPP byly položeny v roce 2005, kdy se prvními členy staly čtyři země, a to Brunej, Chile, Nový Zéland a Singapur. O připojení k dohodě v současné době jednají další země, a to Austrálie, Malajsie, Peru, Spojené státy a Vietnam.

"S potěšením vítáme Mexiko, které je naším sousedem a druhým největším exportním trhem, aby se zapojilo do jednání o TPP," sdělil úřad amerického obchodního zmocněnce Rona Kirka. Mexiko podle něj nedostává pozvánku jen od Spojených států, ale zároveň od všech ostatních zemí, které o vytvoření partnerství nyní jednají.

Mexiko, Kanada a Japonsko už před více než sedmi měsíci žádaly, zda se k jednání mohou připojit. Žádost Japonska a Kanady se ale Washington dosud zdráhal podpořit; v prvním případě kvůli překážkám v dovozu automobilů, ve druhém kvůli ochraně zemědělského sektoru.

Zatímco Mexiko dostalo jasné pozvání, o požadavku Japonska a Kanady úřad amerického obchodního zmocněnce mlčí.

Summit klíčových zemí sdružených ve skupině G20 začal v mexickém letovisku Los Cabos na pobřeží Tichého oceánu dnes a potrvá do úterý. Jeho hlavním tématem je dluhová krize v eurozóně, hovoří se ale také o dalších otázkách, včetně situace na Blízkém východě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK