Vláda mj. projedná novelu zákona o spotřebních daních

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Cena cigaret a tabáku v následujících dvou letech poroste. Celkově by měla být krabička cigaret ve srovnání s nynějším stavem v roce 2014 dražší zhruba o čtyři koruny. Vláda dnes totiž projedná návrh novely zákona o spotřebních daních, která právě u tabákových výrobků zvyšuje spotřební daň.

Ministři se budou zabývat také novelou zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Daňové přiznání budou muse plátci DPH podávat od roku 2014 pouze elektronicky. Ministerstvo financí (MF) odůvodňuje zavedení elektronického hlášení především bojem s daňovými úniky.

MF na dnešním zasedání kabinetu dále navrhne vložit majetek Českých aerolinií do vznikajícího Českého aeroholdingu. Vložením národního leteckého dopravce bude dokončen proces vzniku holdingové struktury v českém letectví.

V novele zákona o místních poplatcích MF navrhne zvýšit poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst.

O zakázku na první dálniční stavbu financovanou s použitím soukromých peněz (PPP projekt) se může začít soutěžit ve druhé polovině letošního roku. Na dálnici D3 spojující hlavní město s Rakouskem se má tímto způsobem budovat úsek mezi Bošilcem a Borkem poblíž Českých Budějovic. Základní parametry projektu dnes vládě představí ministerstvo dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK