Dvořák: Vyvolávací cena kmitočtů se zřejmě sníží

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zřejmě sníží vyvolávací cenu v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Vyplývá to z vypořádání připomínek k návrhu podmínek aukce. Na dnešní konferenci týdeníku Euro to uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Původně ČTÚ navrhoval vyvolávací cenu celkem 9,2 miliardy Kč.

Samotné přidělení kmitočtů by se mohlo uskutečnit až v příštím roce, ne na konci letošního roku, jak úřad původně předpokládal.

ČTÚ naopak odmítl požadavek vyčlenit nejcennější nabízenou část kmitočtů v pásmu 800 MHz pro nového operátora. Zároveň ale zavedl limit maximálního rozsahu kmitočtů v pásmu 800 MHz dohromady s pásmem 900 MHz, které používají současní operátoři pro GSM. To omezuje rozsah kmitočtů, které budou moci v rámci aukce v pásmu 800 MHz požadovat nynější operátoři.

"Zachováme pro podporu nového vstupujícího na trh vyčlenění kmitočtů v pásmu 1800 MHz," dodal Dvořák. Zároveň řekl, že vstup nového operátora by mělo podpořit rozšíření povinnosti národního roamingu, tedy vstup do svých sítí, který budou muset firmě nabídnout stávající operátoři. Rovněž se prodlouží některé lhůty pro zahájení provozu sítí a využívání kmitočtů.

ČTÚ chce v aukci nabídnout kmitočty v pásmu 800, 1800 a 2600 Mhz. Kmitočty jsou využitelné především pro mobilní sítě LTE, které umožňují zhruba desetinásobné rychlosti proti současnému 3G.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK