Výnosy španělských dluhopisů v dnešní aukci prudce vzrostly

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 19. června (ČTK) - Španělsko prodalo v aukci státní dluhopisy se splatností 12 a 18 měsíců. Zájem byl vysoký, avšak výnosy prudce vzrostly a v případě 12měsíčních se ocitly na novém rekordu. Mnoho analytiků očekává, že Španělsko bude brzy nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc a dnešní aukce měla být jedním z testů zájmu investorů o dluh země. Další dluhopisy s delší dobou splatnosti se země chystá prodat ve čtvrtek.

Na sekundárním trhu, kde se volně obchoduje s dluhopisy, naopak nepatrně klesl výnos desetiletých španělských dluhopisů na 7,13 procenta. Stále se však drží nad rizikovou hranicí sedmi procent. Výnos desetiletých dluhopisů je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, a když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc.

Ministerstvo získalo z dnešní aukce dluhopisů 3,39 miliardy eur (86,7 miliardy Kč), což bylo více, než se čekalo. U 12měsíčních dluhopisů průměrný úrok stoupl na rekordních 5,07 procenta z 2,98 procenta při předchozí aukci v polovině května. U dluhopisů se splatností 18 měsíců se zvýšil na 5,1 procenta, což byla nejvyšší hodnota od loňského listopadu, kdy úroková sazba kvůli nervozitě před volbami stoupla nejvýše za 14 let. Při předchozí aukci výnos činil 3,3 procenta.

Poptávka však byla vyšší než v předešlé aukci. Poměr poptávky k nabídce vzrostl na 2,2 z květnové úrovně 1,8, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK