Vláda schválila zvýšení některých poplatků, třeba za pobyt

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst zdraží. Vláda totiž schválila novelu zákona o místních poplatcích. Informoval o tom zdroj ČTK obeznámený s jednáním.

 

Sazba poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt by měla stoupnout ze současných maximálních 15 korun na osobu na 30 korun za den. Důvodem je podle MF požadavek obcí a měst s lázeňským statutem sdružených ve Sdružení lázeňských míst ČR a Svazu měst a obcí ČR a fakt, že výše poplatku je stejná od roku 1991.

Sazba poplatku za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst by měla stoupnout až na 40 Kč za každý započatý den. Nyní je 20 korun. Obec může podle návrhu po dohodě s poplatníkem stanovit rovněž poplatek týdenní, měsíční nebo roční paušální částkou. "Za účelem zjednodušení výběru tohoto poplatku se navrhuje možnost uhradit poplatek prostřednictvím technického zařízení," uvádí MF v návrhu.

Vedle toho nově zákon osvobozuje od poplatků za odvoz odpadu osoby umístěné na základě rozhodnutí soudu v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy anebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK